Her er Katja underveis i i vakre omgivelser under det fantastiske løpet i Sæby.

Flekkerøyjente tatt ut på det danske Ultra-landslaget

Publisert Sist oppdatert
Her står ei glad Flekkerøyjente øverst på pallen og mottar en fortjent premie.

For Katja Lykke Tonstad handler mye av ukedagene om å trene. Løpe riktig, og gjerne så langt som mulig. Nylig presterte den blide danske jenta, som har bodd i Norge i over 18 år, å kvalifisere seg til det danske Ultra-landslaget.

«Helt rå»

I oppveksten spilte Katja håndball for den lokale klubben som holdt til i det vesle stedet Hadsten utenfor Århus. Løping begynte hun med for 13-14 år siden, og siden har hun deltatt i mange varianter av løp. Men det hun opplevde nede i Sæby på den danske østkysten forrige helg, ble litt spesielt. Etter løpet «24 timer ved havet», kom hun i mål etter å ha løpt utrolige 200,819 kilometer i den 1987 meter lange løypa. Altså, hun løp over 20 mil på 24 timer.

«Helt utrolig, hun æ helt rå og bare helt fantastisk» er rosen N247 hørte om prestasjonen fra andre løpere vi traff under helgens «Stafett for livet» ute i Lindebøskauen. Der løp Katja noen få runder for Rægestimen som hadde meldt på et lag.

Mange løp

Før Katja kom til øya for rundt 15 år siden, hadde hun bodd både i Flekkefjord og i Vennesla. Siden den dagen ble hun hekta i løpesporten, har hun blant annet deltatt i Terrengkarusellen, i Mandal og Grimstad Maraton. I KRS Ultra, to halvmaraton i Århus, Fløymila og Stadionmila, Sommerløpet inne i sentrum, Sommerskogsløpet og i Svalandsgubben.

Men det som skjedde i Sæby på den danske østkysten forleden, blir nok et løp hun kommer til å minnes litt ekstra. Hun hadde nemlig aldri før løpt et Ultra-løp på over 200 kilometer.

- Et Ultra-løp handler om det å løpe lengre enn et vanlig maraton på 42,2 kilometer. Fra før av hadde jeg løpt to Ultra-løp på 60 km. Men aldri før et slikt på 24 timer som i Danmark, sier Katja og fortsetter.

Kvalifisert

- Underveis i løpet i Sæby ble jeg fortalt av ei jente jeg løp ved siden av at hvis jeg klarte å løpe 200 km. i løpet av de 24 timene løpet varte, ville jeg bli kvalifisert til det danske Ultra-landslaget hvor seks jenter skal være med. 200 kilometer er nemlig kravet, og det klarte jeg, sier Katja som har all grunn til å være både blid, kry og stolt.

Her er Katja sammen med løpeglade mennesker under helgens «Stafett for livet» på Flekkerøy.

Dette resultatet legges merke til.

- Jeg løper vel mellom 60 til 80 kilometer på trening i ukene før et langløp. Det må til, sier hun.

- Så med tiden blir det å kle seg i den danske landslagstrøya?

- Ja, du kan så si. Men jeg har et veldig ambivalent forhold til dette. Når det eventuelt blir et løp, vet jeg ingen ting om, sier Katja Lykke Tonstad.

Powered by Labrador CMS