- Ikke ofte jeg frakter torpedoer

Publisert

Onsdag kom de nyrestaurerte torpedoene på plass i «Bibermuseet» på Søgne gamle prestegård.


N247 har tidligere skrevet om funnet i 2003 og hvordan restaureringen gjennom ti år av ubåten har foregått. Imidlertid manglet torpedoene, men nå er båten nærmest komplett med velvillig hjelp fra Marinemuseet i Horten.
To torpedoer
- Opprinnelig hadde ubåten to torpedoer på halvannet tonn hver, mens disse er på rundt 600 kilo og rundt 5,5 meter lange. Da vi fikk dem var de malt, men vi valgte og restaurere de fullt ut og verkstedsfolkene på NOV på Høllen vest gikk inn for jobben med stor iver, sier kulturrådgiver Mange Haugland i det øyeblikket den første torpedoen er på vei inn i bunkersen på Søgnetunet.
- De har sandblåst begge to, og malt dem opp i de fargene som var originalt. 1. juli åpner vi dørene for publikum og da vil alle kunne se utstillingen som da er ferdig, sier han.
Kjører du slik last ofte?
- Nei. Det er ikke ofte jeg frakter torpedoer. Selv om vi frakter mange forskjellige saker, hører dette til sjeldenhetene, sier Einar Amundsen fra TM Hansen lattermildt.
Den første av de to restaurerte torpedoene er vel inne i bunkersen og lirkes forsiktig på plass av kulturrådgiver Magne Haugland, Ivar Borøy og Roy fra eiendomsenheten i Søgne kommune. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS