– Vi ønsker å bidra til at vaksinasjonsdekningen i befolkningen øker, sier apoteker Liv Homme.

«Venter stor pågang og ny vaksinerekord»

Publisert

Influensavaksinen distribueres i disse dager ut til apotek over hele landet, og flere tusen har allerede booket time. I fjor valgte 220.000 å få satt årets influensavaksine i apotek. Det tilsvarer en avseks6 satte influensavaksiner.

Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer. FHI anbefaler at alle over 65 år og de som tilhører en risikogruppe vaksinerer seg før influensasesongen setter inn.

Tallet for apoteksatte vaksiner har vært økende hvert år siden apotekene fikk rekvireringsrett for syv år siden. Vaksinering i apotek avlaster helsevesenet og har blitt et naturlig valg for mange.

– Vi ønsker å bidra til at vaksinasjonsdekningen i befolkningen øker. Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom. Influensa øker risiko for lungebetennelse og følgelig også bruken av antibiotika. I tillegg er det fortsatt viktig å unngå dobbeltsmitte, altså unngå at man både blir smittet av covid-19 og influensa, sier Liv Homme, farmasøyt og daglig leder ved Vitusapotek i Søgne.

Det er kommunen som skal sørge for et tilbud om influensavaksine til personer i risikogruppene, men apotekene er et godt supplement.

– De fleste apotek har lengre åpningstider enn leger og kommunale tilbud, og de ligger der folk flest ferdes. På vårt apotek kan man stikke innom for å få satt vaksinen fra kl. 10 til kl. 15 eller til og med på en lørdag fra 11 til 14. Man kan booke på nett eller telefon, men vi tar også i mot drop-in fra 2. oktober, sier Homme. 

Godt forberedt før sesongen

Apotekfarmasøytene kan rekvirere influensavaksiner når du kommer til apoteket. Derfor trenger man ikke lenger ha resept fra lege for å få vaksinen i apoteket.

– Vårt helsepersonell har gjennomgått grundig opplæring, både teoretisk og praktisk. Nå er vi fire ansatte som er sertifiserte vaksinatører. Forrige sesong satte vi mange vaksiner i vårt apotek. Vi er derfor godt forberedt på å hjelpe alle som ønsker å vaksinere seg mot influensa denne sesongen, sier Homme.

Før vaksinen settes må du svare på noen spørsmål om helsetilstand, allergier og lignende. I tillegg må alle som tar vaksinen vente på apoteket i minst 20 minutter etter at vaksinen er satt.

– De aller færreste opplever bivirkninger, men influensavaksine kan gi ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. Noen få kan oppleve lett feber, litt sykdomsfølelse eller muskelsmerter. Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjelden, sier apoteker Liv Homme.

Vitusapotek støtter Leger uten grenser med en meslingvaksine per satte vaksine i egne apotek.Powered by Labrador CMS