Perlemorskyer fotografert ut over Torvefjorden torsdag ettermiddag.
Perlemorskyer fotografert ut over Torvefjorden torsdag ettermiddag.

Perlemorskyer over Søgne

Publisert

Skjeldent syn over Søgne onsdag ettermiddag. Dette er perlemorskyer.

Wikipedia skriver om disse skyene: Perlemorskyer eller polarstratosfæriske skyer er skyer som blir dannet om vinteren i stratosfæren i høyder på 25.000–30.000 meter, og ligger dermed dobbelt så høyt som cirrusskyer i troposfæren.

Danning

Stratosfæren er svært tørr, og skyer, som er svært vanlig i troposfæren, oppstår sjelden. I den ekstremt kalde polarvinteren kan det dannes forskjellige stratosfæriske skyer som blir klassifisert ut fra den fysiske tilstanden eller kjemiske sammensetningen.

Perlemorskyer blir dannet i svært lave temperaturer, under −78 °C. Temperaturen kan bli så lav i den lavere stratosfæren om vinteren. I Antarktis kan temperaturer under −88 °C ofte danne perlemorskyer type II. Så lave temperaturer er ikke vanlig i Arktis. På den nordlige halvkule kan kraftig vind over fjell skape fjellbølger som forplanter seg oppover i atmosfæren. Der luften stiger mot bølgetoppene, blir luften ekstra avkjølt, og den svært tørre luften kan kondensere til skyer som linseskyer, altocumulus lenticularis.

Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan solen skinne på dem fra under horisonten. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som når lys går gjennom et prisme, og et flott fargespekter oppstår. Man kan best se perlemorskyer når sola er like under horisonten.

Powered by Labrador CMS