Reisefølget med lokal arkeolog. Bak fra venstre: Per Johannes og Siren Sørfonden, Håkon Borgenvik, Rune Nikolaisen og Asbjørn Berge. Foran fra venstre: Ingrid Kristine Lindhjem, Marit Njerve Borgenvik, Sara Jane Gibbons (lokal arkeolog), Ingeborg A. Skjesol, Sigrun Buhaug og Turid Janne Kvaløy.

«Et lite reisebrev fra Orknøyene»

Publisert
Håkon og Marit N. Borgenvik er to av de 10 pilegrimsfarerne.

Fire menn og seks damer er på Pilegrimsreise på St. Magnus Way med Håkon Borgenvik i spissen nå. Åtte er fra Flekkerøy og to fra Gimlekollen. St. Magnus er en norsk helgen og en jarl som led martyrdøden i 1117.

Vi er nå i innspurten på en rute på cirka 100 kilometer over fem dager til fots i terrenget på hovedøya. Den praktfulle St. Magnuskatedralen i Kirkwall er målet for fotturen.

Vi har vært ekstremt heldige med været ifølge lokalbefolkningen, og regntøyet er ubrukt. Den fineste sommerdag fikk vi her, og den nydeligste solnedgangen over Stone of Stenness.

Solnedgang over Stones of Stennes.

Vi har hatt fantastiske naturopplevelser, og det er en positiv og humørfylt gjeng. Ikke alle kjente hverandre i forkant, men det var null problem.

Lokalbefolkningen er svært imøtekommende. Sara Jane Gibbons er arkeolog og har utarbeidet løypa. Hun bidrog også med praktisk informasjon og historie. Spontant sang hun en lokal folketone for oss, og hun inviterte oss til sitt hjem langs ruten.

Orknøynene har mye felles historie med Norge og var tidligere norsk. Ord, navn og enkelte lover er kjent og bevart fra Norge. Nylig var det et seriøst politisk forslag om å søke tilhørighet til Norge igjen, og dette gjorde lokale innbyggere ekstra positivt oppmerksomme på hvor vi kom fra.

Tidevannsforskjellene er store på spektakulære Orknøyene.

Det var også et tema for en lokal parade med sekkepiper og så videre i forbindelse med en landbruksmesse her. Flagget er også likt, men det hvite er farget gult.

Det er vemodig å dra fra dette vakre landskapet med så mye bevart og synlig historie flere tusen år tilbake i tid. Det er svært sannsynlig at vi vil returnere, men vi har uansett fått minner for livet. Med til Norge har vi store mengder bilder å sortere på og vise frem til våre kjære.

Powered by Labrador CMS