Sandra Svang Gjeruldsen og Guro Lauvdal Mangseths smittende latter og høylydte sang kan høres like klart både langs treningsveiene i Søgne som på de travbanene hvor de ferdes.
Sandra Svang Gjeruldsen og Guro Lauvdal Mangseths smittende latter og høylydte sang kan høres like klart både langs treningsveiene i Søgne som på de travbanene hvor de ferdes.

Tjomslands syngende assistenttrenere

Publisert Sist oppdatert
Tangen Bork og seierskusk Tom Erik Solberg i et tidligere løp i år.
Tangen Bork og seierskusk Tom Erik Solberg i et tidligere løp i år.

Øystein Tjomslands enorme fremganger på nordiske travbaner hviler i stor grad på erfaring og kompetanse. Og på noen syngende assistenttrenere som sørger for å holde hestenes humør på topp.

Kommende helg rettes hele trav-Europas blikk mot Solvalla Travbana ved Bromma utenfor Stockholm. Den legendariske elitloppshelgen går av stabelen med over 30.000 publikummere innenfor portene både på lørdag og på søndag. Elitloppet, som har vært kjørt siden 1952, regnes som et av Europas to virkelig store travløp. Totalt skal 26 storløp kjøres denne helgen, flere av dem med millionbeløp til vinnerhestene.

-Tror han kjemper om seieren

Midt i all viraken finner vi altså en 52-åring fra Søgne. Øystein Tjomsland starter to av sine stallhester på lørdag, og to på søndag – selve dagen for Elitloppet. Den siste søndagen i mai kjøres også Elitkampen for de aller fremste nordiske kaldblodshestene, og blant forhåndsfavorittene finner vi Tjomslands nye storstjerne, Tangen Bork. Den seks år gamle hingsten går fra klarhet til klarhet, og har trukket et perfekt tredjespor bak startbilen i jakten på millionsjekken som venter triumfatoren av løpet.

- Det er beintøff motstand og jeg har respekt, spesielt for finnene, men Tangen Bork vil sette farge på løpet. Jeg tror han kjemper om seieren, bekrefter den sørlandske suksesstreneren.

-Går aldri lei av hverandre!

Gjennom sin vitenskapelige tilnærming til trening av travhester har Tjomsland opplevd eventyrlig suksess det siste drøye tiåret. Den siste lille ingrediensen som er med på å holde hestene i absolutt toppskikk handler om det mentale. Her kommer to livsglade unge damer inn i bildet. Sandra Svang Gjeruldsen og Guro Lauvdal Mangseth har gjennom flere år vært betrodde assistenttrenere hos Tjomsland, og deres smittende latter og høylydte sang kan høres like klart både langs treningsveiene i Søgne som på de travbanene hvor de ferdes. Sammen med Tjomslands samboer, Vilde Abusdal som har tilkommet det siste året, utgjør de et viktig trekløver i den daglige driften av stallen.

- Vi hadde ikke kjennskap til hverandre før vi begge begynte å jobbe på gården, men det gikk ikke mange ukene før vi nesten skjønte hva den andre tenkte, forteller Sandra med smil om munnen før Guro følger opp.

- Vi bor, jobber og spiser middag sammen hver dag. Og så drar vi på fest og festival sammen når det passer seg – vi går aldri lei av hverandre!

Ordner treningsforholdene selv

Jentene skryter av det gode samarbeidet de tre har på gården, og det er en forutsetning. Det er nemlig ikke småtteri assistenttrenerne har på sin arbeidsliste i løpet av en dag.

- Vi lærer mye om treningsforhold da vi ordner alle baner selv med vanning, slodding og preparering slik at det er 100% til hver økt hestene skal gjennom. Vi får mye tillit av Øystein og må ta mye ansvar i hverdagen, forklarer Guro.

Grisle Odin G.L. og Øystein Tjomsland.
Grisle Odin G.L. og Øystein Tjomsland.

-Det største jeg har opplevd

Hun har allerede fått kjenne på hvor stort det er å ha starthest på Solvalla da hun hadde Grisle Odin G.L. på startstreken på den svenske hovedstadsbanen i fjor. Den sørlandsoppdrettede hingsten er med i Elitkampen i år, og får altså selskap av stjerneskuddet Tangen Bork, som Sandra er assistenttrener for.

- Vi gleder oss til å oppleve Solvalla på en slik helg da sporten er ekstra stor der. Det var helt utrolig der i fjor, og det største jeg har opplevd til nå i min karriere i travsporten, understreker Guro.

- Det er en drøm å ha hest på stallen som kan bli med i et slikt løp. Vi har vel begge ambisjoner om at de skal vise seg fra en god side, følger Sandra opp.

Én ting er i hvert fall sikkert. Skulle det gå veien for Tjomsland-hestene på Solvalla søndag er det ingen tvil om hvem som vil være forsangere under seiersfesten!

Powered by Labrador CMS