Øystein Tjomsland tok sin 2000.seier som kusk da han vant med stallhesten Smedheim Braut i juni. Det er det kun 34 norske travkusker som har maktet med gjennom historien.

Rekordår for Tjomsland – 22 millioner kroner inntjent

Publisert
Brenne Borken var totalt overlegen i Norsk Travderby og sikret Øystein Tjomsland sin femte strake Derby-tittel. Brenne Borken er fortsatt ubeseiret så langt i karrieren, og tegner til å kunne bli den største norske travstjernen noensinne.

Øystein Tjomsland leverte et rekordår som travtrener i 2023. Hans treningsmetoder sørget for 22 millioner kroner innkjørt i premiepenger for stallens hester.

2022 ble et jubelår for 52-åringen fra Søgne, og det var mange som hevet øyenbrynene da Øystein Tjomsland for åpen mikrofon på tampen av året la lista for 2023 med mål om mellom 20-25 millioner kroner inntjent for sine hester.

Mer enn 240 seire

Fullt 25 millioner kroner nådde ikke den sørlandske suksesstreneren, men 22 millioner kroner inntjent i premiepenger er likevel en oppgang på over fire millioner kroner sammenlignet med det foregående toppåret i 2022.

– Med flere hester i trening i Sverige hadde vi jo god tro på å passere 20-millionersgrensen, så selv om vi ikke nådde 25 millioner kroner må vi si oss veldig godt fornøyde. At vi samtidig maktet med over 240 seire på stallhestene er jeg veldig stolt av, konkluderer Tjomsland på tampen av det som har vært nok en toppsesong.

Klassiske titler og 2000 seire

Blant de aller største triumfene finner vi Brenne Borkens Derby-seier, den femte strake (!) for Øystein Tjomsland som trener. I tillegg sørget Bore Mikkel for seier i Svenskt Kallblodsderby, Vega vant Derbystoet, Tangen Bork sikret NM-tittelen på hjemmebane og Grislefaksen G.L. tok seg av Nordisk Mesterskap i Finland. Listen over storløp kunne blitt gjort svært lang. En annen milepæl for 52-åringen var at han bak stallhesten Smedheim Braut kjørte inn til karrierens 2000.seier da han vant et V75-løp på Varig Orkla Arena i Trøndelag i juni.

– Det var ekstra gøy at seieren kom med en hest eid av svenske Bergsåker Open Trotters AB, dette er eiere som har satset stort på meg siden jeg gikk i gang med satsingen for alvor i Sverige i 2015, fortalte Tjomsland etter at seier nummer 2000 var sikret.

Topp treningsforhold legger grunnlaget

Den fremgangsrike sørlendingen kan med glede titte inn i glasskula for 2024, vel vitende om at forholdene ligger til rette for ytterligere fremgang for teamet han leder. Både logistikk og hestemateriell er av ypperste kvalitet.

– Nå har vi fått på plass en sandgrop med topp underlag, og under tak, også på filialen vår i Sundsvall i Sverige. Det sørger for at vi nå har topp treningsforhold hele året både i Norge og Sverige, forteller Tjomsland som med fokus på riktig mental trening av hestene i tillegg har lagt grunnlaget for fortsatte fremganger.

Toppstammede juniorer

De to år gamle hestene som til våren skal ut å vise seg frem i årgangsløpene har gjennom sommeren og høsten vist at de er i rute etter å ha fulgt Tjomslands individuelle treningsopplegg for hver enkelt hest. I såkalte mønstringsløp, løp hvor juniorene bare skal fullføre sin distanse innenfor et gitt tidskrav, har flere store talenter vist seg frem. Tjomsland vil ikke trekke frem navn, men bekrefter at han har stor tro på unghestene som er på gang.

– Vi har en hel liten armada med toppstammede individer som samtidig har de fysiske forutsetningene for å lykkes. Så gjenstår det selvfølgelig å se om de også har den mentale biten på plass når de skal ut å prestere, men jeg må innrømme at jeg gleder meg stort til 2024, avrunder den sørlandske suksesstreneren med et lurt smil.

Øystein Tjomslands år i tall:

  • 1089 starter – 241 seire – 158 andreplasser – 109 tredjeplasser
  • 21 983 844 kroner inntjent i premiepenger.

Tjomsland har mulighet til å pynte ytterligere på resultatene 6.juledag da han sender fem stallhester til start under V75-omgang i svenske Gävle.

Powered by Labrador CMS