Vidar Kleppe er ordførerkandidat for Kleppelista i Kristiansand og Agder.
Vidar Kleppe er ordførerkandidat for Kleppelista i Kristiansand og Agder.

Valg 2023: «Kleppelista vil ha kjøkkenet tilbake på sykehjemmene»

Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg som står for innsenders egen mening.

Jeg har gjentatte ganger politisk gjennom årene tatt opp forslag om at det må gjeninnføres kjøkken på alle byens sykehjem for å sikre sunn og god hjemmelaget mat til våre eldre - heders kvinner og menn.

Forsking viser dessverre at alt for mange eldre beboere på sykehjem er utsatt for underernæring. Tall fra Helsedirektoratet for 2022 viser at 50,4 prosent av beboere på langtidsopphold i institusjon i alderen 67 år og eldre hadde blitt vurdert for risiko for underernæring i løpet av de siste 12 månedene. I 2021 var andelen 46,9 prosent.at 40,2 prosent av beboere over 67 år ved norske sykehjem står i fare for å bli underernært. I tillegg til underernæring er feilmedisinering et stort problem på norske sykehjem.

Derfor er det særdeles viktig at den maten som serveres på sykehjemmene og i hjemmetjenesten er næringsrik hjemmelaget mat - og at beboere må få mer får mer tid til å spise og nyte maten på sykehjemmene - når den enkelte beboer ønsker det selv.

I nye Kristiansand var det ulik praksis vedrørende bruk av eget kjøkken på sykehjemmene. Der de tidligere kommunene Søgne og Songdalen hadde i langt større grad sett verdien og nytten av å ha egne kjøkken på sykehjemmene - enn Kristiansand. Dette blir for Kleppelista en viktig sak som byens nye ordfører etter valget den 11. september må svare på.

Vidar Kleppe

Bystyre - og fylkestingsrepresentant for Kleppelist i Kristiansand, Søgne og Songdalen

Powered by Labrador CMS