Fra venstre: Ninette Berg, Hanne Cathrine Bakkevold, Gina-Merethe Mykjåland Borø og Ane Ek.

«Oppløft; konkurranse for kvinner som liker å løfte tungt»

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble konkurransen avholdt på Borgerskogen treningssenter, for tredje året på rad. Blant de 14 deltagerne var fire kvinner fra Søgne med.

Hanne Cathrine Bakkevold er personlig trener på Family Sports Club Søgne, hun har trent alle damene. Sånn sett limet som har koblet alle sammen.

I fjor sommer arrangerte Hanne, Ninette og Ane «PippiPowerWeekend» i Søgne. En to-dagers treningsopplevelse med nesten 20 deltagere som foregikk over to lange dager. Deltagerne fikk forsøkt seg på ulike øvelser, samt faglig foredrag. Etter det har damene bare bitt mer av å løfte tungt.

Ninette var med på Oppløft i fjor, for første gang, og visste ikke helt hva hun gikk til.

Frem mot konkurransen i helgen har damene trent ulikt, det er mye teknikk inne i bildet og har blant andre blitt trent av Hans Jørgen Rulffs.

Han har coachet folk online og 1-1 innen strongman/styrke sport og diverse kampsporter siden 2016. Samtidig jobber jeg også som personlig trener for «hvermansen i gata».

Rulffs har konkurrert i Strongman siden 2011. Har sattverdens rekord i atlas stein løft i sin vekt klasse. 2 ganger 3. plass fra NM og vunnet diverse mindre konkurranser. I år satser han alt på sin første NM seier.

Arendalitten Kikki Berli Johnsen, som er godt kjent i miljøet og Norges sterkeste kvinne flere år på rad, jobber på Borgerskogen Treningssenter. Søgnedamene har vært på egen trening med henne der borte tidligere i år.

I konkurransen deltar alle individuelt. Det var åpen vektklasse, det vil si at alle deltar mot alle uansett vekt. På noen av øvelsene kunne det velges mellom to ulike vekter som skulle benyttes.

I går deltok damene i konkurransen de meldte seg på for noen få måneder siden. Ninette visste hva hun gikk til, de tre andre aldri deltatt i noen konkurranse.

Fra venstre: Ninette Berg, Hanne Cathrine Bakkevold, Gina-Merethe Mykjåland Borø og Ane Ek.

– Jeg ble hekta på dette i fjor etter å ha opplevd et helt unikt treningsmiljø der konkurrenter faktisk heier hverandre opp og frem og gir velvillig vekk gode tips for å gi andre den gode mestringsfølelsen. Etter fjoråret forstod jeg at det ikke bare handler om rå styrke, men om å få utnyttet denne på best mulig måte, og ikke minst få inn teknikk, sier hun.

Ninette sitt mål var å gi alt på 150 kg bilmark.

– Jeg visste i år at jeg hadde 150 kg bilmark «lett». Den var første gang jeg løftet i fjor. Målet var 10 repetisjoner, men adrenalinet hjalp ut de siste 2.

Ninette satt rekord med 12 repetisjoner på 150 kg bilmark under årets Oppløft.

Hanne om hvorfor hun som personlig trener synes det var fint å delta:

– Jeg syns samholdet man kan skape er noe av det største. Man glemmer å sammenligne seg med andre, men konkurrerer kun med seg selv. Da blir mestringen fokuset, og ikke skuffelse når man ikke er «like god som de andre», for her er det kun sitt eget hodet man konkurrerer med.

Ane om konkurransen i lørdag:

– Det var en fantastisk opplevelse. Å få se så mye styrke og råskap samlet på et sted. Det å skulle pushe egne grenser, men enda mer inspirerende er det å se andre pushe sine grenser. Det motiverer, sier hun.

– Mange tror at slike konkurranser handler mest om den fysiske styrken. Men det handler vel så mye om den mentale styrken du må ha. Hjernen ønsker ofte stoppe deg før musklene stopper, så det er tankene du må kjempe mot for å hente ut kraften, fortsetter hun.

– Det var stort å se alle de sterke damene. Jeg blir enda mer glad når jeg ser både de damene jeg kjenner godt, men også ukjente, mestre. Jeg brøler høyere og blir mer rørt når de får til noe, enn mine egne prestasjoner, sier hun.

Etter konkurransen måtte Hanne felle noen tårer:

– Det å se at vi klarer bygge felleskap, bygge på hverandres styrker, dra, heie og hjelpe hverandre gjennom svakhetene og utfordringer, og se at vi sammen kan lykkes der vi alle kjempe våre «kamper», det var den største seieren, rett etter at vi alle møtte til start. Alle trenger vi heiagjenger, og når når kjenner like mye på nervene på sidelinjen har vi klart å skape et team. Det blir en lagsport, og ikke individuelt, for du vet hva de andre jobber med og mot. Det var min største seier, og det som fikk tårene frem, forteller hun.

Gina om å delta:

– Helt fantastisk opplevelse! Gøy å oppleve spenningen av konkurranse etter mange års opphold av sånt. Jeg hadde aldri gjort det uten de andre, sier hun.

Gina har blitt så inspirert, at hun for to uker siden anskaffet seg masse strongmann-utstyr. Store dekk på flere hundre kilo og atlassteiner.

– Jeg har fått meg dette hjemme for gøy, med et ønske om å være med i dannelsen av et miljø i Søgne, eller hva enn det kommer til å bli. fortsetter hun.

Sitat Rulffs om at fire damer fra Søgne har deltatt:

– Jeg syns det er veldig gøy at flere fra Søgne prøver seg på sporten.

Da det er lavterskel for å bli med, kanskje ikke så høye krav til styrke som mange skulle tro før de faktisk prøver den. Strongman/woman byr på øvelser en kan kjenne igjen fra daglig livet. Derfor kan det ofte gi mye mestrings følelse å trene med slike type øvelser. Jeg har selv ønsker om å få med flere til å trene denne type trening i løpet av året, sier han.

Damene fikk gode plasseringer. Kan sende den hvis den blir lagt ut i løpet av dagen. Ninette fikk selvfølgelig litt bedre plassering enn de tre andre, men ingen fra Søgne havnet nederst.

– Vi har snakket om at vi allerede hadde vunnet ved å melde oss på. Seieren ved å gå langt utenfor komfortsonen, derfor var det bare gøy å være med i går, sier Ane.

Damene er allerede klare for å delta igjen neste år. I mellomtiden kommer de til å fortsette treningen med både teknikk og styrke. I tillegg har også barna blitt med på treningene. Det er en sport som passer alle, for den eneste du konkurrerer mot er deg selv.

Øvelser:

 • Øvelse 1: Stokkpress for maks
 • Tidsramme: 60 sek
 • Øvelse 2: Arm over arm - for tid
 • Deltaker sitter og en bil dras med tau 15 meter så fort som mulig.
 • Øvelse 3: Farmers til dekkvelt
 • Farmers nr 1: 60kg
 • Dekk nr 1: ca 200kg
 • Farmers nr 2: 80kg
 • Dekk nr 2: ca 280kg
 • Farmers bæres 15 meter, settes ned og deltaker går så over på et dekk som flippes 4 ganger.
 • Øvelse 4: Sandsekk over bar - for reps
 • Sandsekk løftes over en høyde på 110cm.
 • Øvelse 5: Bilmark - for reps
 • Vekt i hendene bil 1: ca 110kg
 • Vekt i hendene bil 2: ca 150kg

Alle øvelsene hadde ulik tidsramme.

Powered by Labrador CMS