KV Nornen på Høllefjorden ved en tidligere kontroll.

– Det er alltid noen som ikke klarer å vente

Publisert
Mannskaper på KV Nornen på tokt i skjærgården i sør.

– Vi har vært her nede en stund og kontrollert teiner og bruk fra Gamle Hellesund til Mandal så langt. Vi finner ulovligheter etter det gjeldende lovverket og det er ofte de samme feilene som gjøres, sier skipssjef Øystein Johansen til N247 fra kystvakskipet Nornen onsdag ettermiddag.

Han forteller videre at det dreier seg om blant annet om feil fluktåpning, manglende råtnetråd og manglende merking på redskapene.

– Redskap som ikke er i henhold til gjeldende regelverk blir beslaglagt, anmeldt og deretter overlevert til Politiet. Gjerne ender slike saker med bøter, fortsetter han.

Det nærmer seg hummerfisket og Kystvakta har sjekket mange sanketeiner i distriktet. KV Nornen var i området i Søgne-skjærgården tidlig denne uken og N247 fikk noen reaksjoner på at mannskaper gikk i land på brygger og dro opp redskap.

KV Nornen på Høllefjorden søndag sist søndag.

Kontrollmyndighet

Kystvakten har kontrollmyndighet i henhold til Kystvaktloven og kan derfor kontrollere redskaper, også sanketeiner som er satt i sjøen fra kaianlegg og båter.

– Vi har sett at både yrkes- og fritidsfiskere tar hummer før sesongen starter, eller at man ikke overholder minimum eller maksimumsmål på hummeren når man fisker.

Han sier videre at det er er mange som ikke klarer å vente til 1. oktober som er starten på hummerfisket. Finner vi sanketeiner med hummer er det en alvorlig sak.

Dokumenterer

– Vi dokumenterer og setter ut igjen hummeren som er ulovlig og skriver anmeldelser i slike tilfeller. Hva slags reaksjon forholdene får er det påtalemyndigheten som avgjør. Alvorlige saker kan ende opp i retten, fortsetter han.

Kontrollene foregår ved hjelp av «mob-båter» eller sjøbjørn som er mindre båter som kan heises ombord i kystvaktskipene. I skrivende stund befinner KV Nornen seg i Mandals-skjærgården.

‎Alle reglene for fritidsfiske finner du her.

Johansen øsker å tipse samtlige fritidsfiskere om å benytte seg av fritidsfiske-appen og ta kurs i Fritidsfiske. Lenke til appen her.

Flotiljemester Eilif Joy sammen med kollega ombord i en sjøbjørn på Kystvaktfartøyet KV Nornen i Oslofjorden.
Powered by Labrador CMS