- Kan det bli mer kortreiste julelefser og lomper?

Publisert

 - At omsetningen av lomper i betydelig grad følger «pølseseongene» er neppe noen stor overraskelse for noen, men også i julemåneden merker vi økt etterspørsel etter lefser og lomper, sier Søgne-bonde og fabrikkeier Per Try til N247. 
Som bonde leverer Try poteter og mel til TaGo lefse- og lompebakeri på Linneflaten i Søgne. Gjennom distributørleddet Spesialgrossisten er produktene fra den lokale bedriften å finne i dagligvarehandelen i store deler av Agder fra Hovden i nord til byene lengt øst og vest i fylket. 
- Kornåkeren 170 meter fra fabrikken
Når de ferdige pakkene med lomper og lefser sendes ut av fabrikklokalet er det en viktig detalj produsenten er særlig fornøyd med. 
Try forteller at hele 93,2 prosent av råvarene som går med i produksjonen i den lokale fabrikken kommer fra Stauslandstunet gård og er dyrket på Søgnes og kanskje noe av hele landets beste matjord. Med kornåkeren 170 meter fra fabrikken og potetjorder i en avstand av 350 meter i motsatt retning, skal det ikke være noen tvil om at det er snakk om kortreiste råvarer.
 
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Kan det blir mer kortreist enn dette. Jeg vet nøyaktig fra hvilket jorde her i Søgne hver enkelt av potetene er dyrket. De potetene som går i produksjon akkurat nå er fra leiejordene til Anette og Tor Andre Trydal i Rinneveien. Hveten har jeg tresket på Danevad, på jorda til Jørund Try, rett bak fabrikken her, utdyper Try. (Foto: Jon Aamodt).
Bonde og fabrikkeier
Det er temmelig nøyaktig to år siden N247 kunne fortelle at Try sammen med innehaver av Frk. Lyng på Tangvall, Kjetil Hodne, hadde overtatt lefse- og lompebakeriet som da gikk inn i sitt femtiende år. 
- Nå har vi dyrket poteter i 30 år, 100 meter herfra. Hvert år har jeg kjent på lukta fra lompene når jeg har tatt opp poteter, så det var vel på tida at dette skjedde. Dette er også med på å styrke driften ved Stauslandstunet Gård, sa Try i 2020 etter at han allerede da hadde levert poteter til TaGo i fire år. 
Nå har eierne hånd om hele verdikjeden, og i inneværende sesong har Stauslandstunet gård dyrket hvete som har blitt til 20 tonn mel som i sin helhet går inn i produksjonen på TaGo. I tillegg har gården hatt en prøveproduksjon med den gamle kornsorten  spelt, noe som har resultert i fire tonn ferdig mel til den lokale fabrikken. Gårdens samlede kornproduksjon av ulike kornsorter vil i inneværende år komme opp i 150-160 tonn. 
- I tillegg leverer vi 110 tonn poteter til fabrikken her på Linneflaten, sier Try videre. 
- Oppgradert for millionbeløp
Try forteller videre at TaGo i dag sysselsetter tre årsverk hvor alle ansatte er lokale medarbeidere. 
- Etter overtakelsen i 2020 har eierne investert flere millioner i oppgradering av produksjonsutstyr og lokaler. Det har gitt en mer strømlinjeformet produksjon, men det har kostet, og når vi i tillegg har fått astronomiske strømpriser i fanget, må det jobbes godt for å holde hodet over vannet, sier fabrikkeieren videre. 
«Juleprodukt» 
For mange forbrukere er lefser et «must» til julematen, og den lokale produsenten henger i stroppen for å fylle opp hyllene til butikkene på kundelista nå før jul. 
- Per i dag leverer vi potetkaker, potetlomper, speltlomper og lefser til forhandlere i det meste av Agder. Fremover ønsker vi å se på muligheter for også å ta markedsandeler ut over Agder i tillegg til at vi alltid vil være frempå med tanke på produktutvikling og nye markeder. Akkurat nå er det først og fremst produksjonen frem mot jul vi må konsentrere oss om. Vi skal gjøre vårt for at alle kan få de mest kortreiste lefsene og lompene til julematen denne jula, sier Per Try til N247.
Bildet under: Speltlomper på vei til pakking og klargjøring før levering til dagligvarebutikker i store deler av Agder. (Foto: Jon Aamodt).
 
Sist oppdatert 17.12.2022 klokken 11:38 av Jon Aamodt
Bonde Per Try med skurtreskeren på gården Danevad. Like bak trærne skimtes fabrikklokalet til TaGo på Linneflaten. (Foto: Jon Aamodt)
- Med mel og poteter fra Stauslandstunet gård dekker vi over 93 prosent av råvarebehovet i produksjonen av lefser og lomper, sier Per Try. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS