Kleplandstunet: - Stadig flere vinduer med lys

Publisert

Sommeren 2021 ble 32 av 64 nye leiligheter i Kleplandstunet tatt i bruk etter at Kristiansand kommune overtok det nye prosjektet i april samme år. 
- Per i dag har vi ikke behov for å ta i bruk 64 nye leiligheter. Vi starter derfor med to etasjer og 32 leiligheter mens de resterende inntil videre står som reserve. Vi vet likevel at behovet for denne type tjeneste vil øke, og vi vil ta i bruk og bemanne opp Kleplandstunet i takt med det behovet kommunen etter hver har, sa rådgiver Ilse van Lingen til N247 sist sommer.
Fra tidlig i februar 2022 har det blitt lys i stadig flere vinduer i Kleplandstunet, ikke minst i byggets femte etasje. 
- Det er flere årsaker til at vi har fremskyndet åpning av ledige lokaler på Kleplandstunet, sier direktør helse og mestring, Brede Skaalerud til N247.
- Økende behov
Han opplyser videre at avdelingsleder ble ansatt høsten 2021 mens øvrige utlysninger ble lagt ut i desember med tanke på åpning i mai 2022.  
- 8. februar ble det åpnet 16 plasser på Kleplandstunet for å imøtekomme de behovene som har meldt seg ut fra venteliste på langtidsplasser, press på korttidsplasser, hjemmetjenesten og sykehus, utdyper direktør Brede Skaalerud (bildet). 
I midten av februar er ni av plassene tatt i bruk, og ytterligere to plasser forventes tatt i bruk i løpet av få dager. Det er også planlagt å ta i bruk en avdeling på Songdalstunet midlertidig med åtte plasser i løpet av mars måned.
Hektisk start på året
N247 har vært på besøk på Kleplandstunet ved flere tidligere anledninger. I februar møter vi nytilsatt avdelingsleder på stedet, Lena Tjøm og konstituert enhetsleder ved omsorgssenter vest, Unni Birkrem. De forteller om en særdeles hektisk start på det nye året etter at kommunens øverste ledelse tidlig i januar gjorde det klart at det var ønskelig å ta i bruk ledig kapasitet på Kleplandstunet allerede fra 8. februar. 
- Utviklingen har vært slik at det har blitt stadig større press på tjenesten, og vi har fått flere som venter på ledig plass. Pandemien vi er inne i har vært en vesentlig årsak til denne utviklingen. Det har vært en økning i antall hjemmeboende og eldre med tjenester på et lavere nivå som i dag har behov for en langtidsplass, derfor har vi nå åpnet opp femte etasje her på Kleplandstunet og klargjort for 16 nye plasser, sier Birkrem. 
- Svært god prosess
Hun understreker at i prosessen med å klargjøre for åpning av denne enheten har det blitt lagt ned en enorm innsats fra mange berørte i kommunens administrasjon, også utenfor området helse og mestring. Det har vært en rekrutteringsprosess som har involvert flere enheter, herunder også ansattes representanter, og alt har skjedd veldig fort. 
Artikkelen fortsetter under bildet. 
Det er lys i stadig flere vinduer på Kleplandstunet etter at ytterligere en etasje er tatt i bruk betydelig tidligere enn tidligere prognoser. (Foto: Jon Aamodt).
- Det har vært en svært god prosess i samarbeid med interne og eksterne arbeidsgivere som har fristilt ansatte, og tillitsvalgte som har bidratt til en rask, ryddig og god prosess. Andre instanser i kommunen har bistått i alle deler av ansettelses- og åpningsprosessen. Det har hele veien vært mange å spille på i egen enhet samt i resten av kommunen, utdyper Skaalerud. 
- Vi er utrolig godt fornøyd med hele prosessen, det har vært jobbet intenst og med stor entusiasme for at vi kunne være klare til 8. februar. Nå opplever vi glade brukere og pårørende som kommer her på Kleplandstunet. Jobben vår handler i bunn og grunn om å gjøre livet bra for beboerne, og det gir oss en boost når vi ser at vi lykkes, tilføyer, Tjøm. 
Andre og tredje etasje på Kleplandstunet er fremdeles i bruk til beboere fra Vågsbygdtunet, mens omsorgssenteret i Vågsbygd pusses opp. Planen er at disse skal flytte tilbake i mai i år, noe som medfører betydelig økning i ledige ressurser totalt innen kommunen. 
- Vektlegger ønsker fra beboere og pårørende
Birkrem forklarer at forvaltningen, som tildeler plasser utfra innbyggernes behov for tjenester, legger stor vekt på ønsker fra beboere og pårørende i valg av institusjonsplass. Hun viser blant annet til at enkelte institusjoner har spesialkompetanse som nå kommer innbyggerne i hele kommunen til gode. 
Direktøren legger til at Kleplandstunet har beboere fra hele kommunen. 
- Beboere og pårørende er positive til Kleplandstunet uansett geografisk tilhørighet er vår erfaring så  langt, sier Skaalerud. 
- Det at vi er en del av et stort fagmiljø er en styrke ved at vi alltid har noen vi kan spørre. Vi er også veldig glade for å kunne registrere at det har blitt mer «liv og røre» her i dette flotte huset på Klepland. I dag ser vi at det bor folk her, og vi registrerer stor tilfredshet blant beboere, pårørende og alle ansatte her i dette flotte anlegget, sier Tjøm.
- Bra konsept
Julie Strandberg er helsefagarbeider og en av de nytilsatte på Kleplandstunet. Hun har tidligere vært ansatt i hjemmetjenesten og var en av mange søkere da Kleplandstunet skulle bemannes. 
Hun forteller at hun søkte jobben her blant annet fordi det legges opp til et nytt konsept som hun ser på som attraktivt og spennende. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Jeg trives allerede veldig godt her på Kleplandstunet, og jeg føler at vi har bedre tid til de eldre. Vi har ikke så mange faste rutiner for beboerne, noe som gjør at de i større grad selv kan ha sine egne rutiner og påvirke de små tingene i en vanlig hverdag. Så langt har jeg ikke opplevd noe negativt, alle tilbakemeldinger og reaksjoner vi ser er bare positive, sier Julie Strandberg. (Foto: Jon Aamodt).
Hun legger til at hun opplever arbeidsdagen som trivelig og spennende, og at avdelingen er godt bemannet og alltid har sykepleier på jobb som faglig støtte. 
- En trivelig arbeidsplass, og et godt sted å være for beboerne, sier Julie Strandberg. 
Sist oppdatert 23.02.2022 klokken 08:05 av Nicolai Prebensen
Kleplandstunet ble tatt i bruk i 2021. Første etasje gir plass til dagsentertilbud, fellesområder og hjemmetjenesten som betjener innbyggerne i lokalområdene Søgne og Songdalen. Andre til femte etasje inneholder 16 leiligheter i hver etasje for beboere med behov for langtidsplass. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS