Alkolås i buss og minibuss

Publisert

– Alle busser og minibusser som driver persontransport mot vederlag, skal ha alkolås fra og med 1. januar 2024. For busser og minibusser som var registrert før 1. januar 2019 er fristen for å få ettermontert alkolås i kjøretøyet 31. desember 2023. Alternativt må kjøretøyet tas ut av drift, skriver Statens vegvesen på egne hjemmesider.

Kravet om alkolås gjelder når det drives persontransport mot betaling. 

Hva er alkolås?

Alkolås er en teknisk enhet som vanligvis kobles til tenningssystemet, og som skal hindre at føreren skal kunne starte kjøretøyet med promille.

Alkolåsen består av et håndsett og en elektronisk boks (relé). På håndsettet er det et munnstykke som føreren må blåse i. Dersom føreren ikke avlegger pusteprøve eller alkolåsen måler promille over den definerte grenseverdien, vil kjøretøyet ikke kunne startes.

Bruk av alkolås

Sjåføren må blåse i alkolåsen før kjøretøyet kan startes opp. Dersom føreren ikke avlegger pusteprøve eller alkolåsen måler promille over den definerte grenseverdien, blir alkolåsen låst for en kortere periode med en advarsel. Etter første ugyldige pusteprøve blir alkolåsen låst i noen minutter, og lenger for eventuelle nye ugyldige pusteprøver.

(Artikkelen er forkortet).

Powered by Labrador CMS