Litt om ei veldig gammel sildemåke på Niglus

Publisert

- Niglus har en fin koloni med sildemåker. Sildemåka er trekkfugl og trekker til Nord-Afrika og langs Afrikas vestkyst. Den kommer til Søgne-skjærgården for å hekke. Vi har flere kolonier i Søgne. På Kubbøya, Hellersøya, Songvår, Østre Grønningen og Niglus, skriver Odd Kindberg i en epost til N247 søndag.
- I år er det kommet bra med unger på vingene, men bestanden er betydelig mindre en den var på 1970 og 1980 tallet, da var det store kolonier på Lyngholmen og Herøya, men disse er nå totalt borte, skriver han videre.
- Denne sildemåka er gammel. 21 år er mye og den har hatt mange strevsomme turer til og fra Afrika for å hekke i Søgne. Ringmerkingen viser at den er første gang registrert i 2001, da ble den sett på Kubbøya i skjærgården, sier Kindberg til N247.
Fredag fotograferte Kindberg måka. 
- Ringmerking gir en del svar på fuglenes mulige levealder. De eldste kjente ringmerkede måkene i Norge er: Hettemåke h6 år 8 mnd., fiskemåke 22 år 4 mnd., sildemåke 15 år 9 mnd., gråmåke 33 år 10 mnd., Svartbak 20 år 4 mnd., og Krykkje 19 år 5 mnd., skriver fuglevennen på sine hjemmesider.
Store norske leksikon skriver at i Vest-Agder har bestanden falt fra omtrent 16.000 par rundt 1990 til under 6.000 par i 2019. 
«Det er trolig at bestanden av sildemåke har gått ned i de fleste andre fylker hvor arten hekker, men på lokalt nivå ser vi at arten enkelte steder øker. Blant annet har dette sammenheng med at sildemåkene i større grad enn før hekker urbant på bygninger og lignende, noe som også gir økt usikkerhet rundt bestandsstørrelsen da de i slike miljøer er vanskeligere å registrere
Fugletrekk
Kindberg skriver videre at høsten er i komminga og det betyr spennende fugletrekk i bygda.
Odd Kindberg fra Søgne kan det som er verdt å vite om våre flyvende venner. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS