Det var Eliana Girma og Emilija Milovanovic fra Tangvall skole som holdt appell ved minnesmerket over Fredrik Aaraas, her sammen med Harald Evensen fra NVIO og Jørgen Wesenberg Helland fra Tveit Union musikkorps.

Markering av frigjøringsdagen 8. mai

Publisert
Odd Helge Olsen t.v., Hugo Thoresen og Ove Austrud fra NVIO (Norsk Veteranforbund for internasjonale operasjoner) la ned krans ved minnesteinen utenfor Flekkerøy kirke.

Frigjøringsdagen 8. mai blir markert flere steder gjennom dagen, og lokalt startet markeringene klokken 10.00 med bekransning av minnesmerket over Fredrik Aaraas ved strandstien på Årosstranda.

Det var elevene Eliana Girma og Emilija Milovanovic fra Tangvall skole som holdt appellen for fremmøte veteraner og øvrige tilhørere.

Her er appellen fra skoleelevene:

«På denne dagen for 78 år siden ble Norge et fritt land. Dagen markerer frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjonen. Frigjørelsen har fortsatt et stort inntrykk på landet vårt i dag og den minner oss om verdien av fred og frihet, og hvor viktig det er å kjempe for det hver eneste dag. Samtidig er dette også en dag for å hedre veteranene som kjempet i 2 verdenskrig. Deres mot og tapperhet inspirerer oss fremdeles i dag, og vi skylder dem en stor takk for deres tjenester og offer. Vi må alltid være takknemlige for deres innsats og huske deres bidrag til vår frihet. Nå som vi lever i et multikulturelt samfunn, er dette noe vi må sette mer pris på hver eneste dag. For uten deres heroisme, hadde vi ikke vært i et så utviklet samfunn som vi er i nå.

Under krigen ble Norge okkupert av nazistene, lignende kan vi se i dag i Ukraina. I dag over hele Europa strømmer det av flyktninger fra Ukraina som søker et sted å bo. Flyktningene har blitt godt tatt imot av Norge, dette kan vi se her på Åros. Så, igjen når vi feirer vår frigjøring, bør vi huske hva vi feirer. For det kunne ha vært oss som flyktninger.

La oss bruke denne dagen til å minne historien, hedre våre veteraner, og reflektere over hva vi kan gjøre for å sikre en bedre fremtid. Vi må fortsette å jobbe for å opprettholde fred og frihet, og jobbe for å skape en verden der alle mennesker kan leve trygt og fritt. Vi kan alle gjøre forskjell. For vi er fremtiden.»

Markering av minnesmerket over Fredrik Aaraas 8. mai 2023.
Powered by Labrador CMS