– Lav kronekurs bidro til matprisveksten i juni

Publisert

Årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 13,4 prosent i juni, ifølge den nyeste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Svak kronekurs bidro sterkt til prisøkningen på flere importerte varer, skriver Virke i en pressemelding mandag formiddag.

Innkjøpsprisene har økt kraftig for dagligvarehandelen det siste halvåret, som følge av kostnadsøkninger i hele verdikjeden. Svekkelsen av den norske kronen har også gjort at importerte varer er blitt dyrere. Sammen har disse faktorene bidratt til prisveksten på dagligvarer i juni.

SSB skriver i sin pressemelding at det særlig er frukt og grønnsaker som trekker indeksen for mat opp i juni og begrunner dette med svekket kronekurs, samt at «prisene på importerte jordbruksvarer steg klart mer enn norske jordbruksvarer den siste måneden». Den samme tendensen ser man for andre typiske importvarer som kaffe, te og kakao.

– Når varene koster mer fra leverandørene enn før, og den svake norske kronen gjør importvarer dyrere, så er det en beklagelig, men naturlig, konsekvens at prisene i butikken øker. Den samme effekten har vi sett i Sverige, som også sliter med svak kronekurs, sier bransjedirektør for Virke Dagligvare, Bendik Solum Whist.

Powered by Labrador CMS