Prisveksten på mat og drikke avtok i juli

Publisert

– Årsprisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 8,9 prosent i juli. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er markert lavere enn i juni, da årsprisveksten var 13,4 prosent, skriver Virke i en pressemelding torsdag morgen.

Svak kronekurs bidrar til fortsatt prisvekst

- Den svake kronekursen har bidratt til at prisveksten på mat og drikke fortsatt er høy. Dette gjør seg gjeldende på frukt og grønt og andre importerte varer. Frukt og grønt øker med hhv 14,7 og 12,5 prosent, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

- Det er også fortsatt høye kostnadsøkninger og prisøkninger fra produsentene knyttet til jordbruksoppgjøret. Likevel var årsprisveksten i juli lavere enn forventet. Det skyldes særlig den harde konkurransen mellom dagligvarekjedene, fortsetter han i meldingen.

Prisveksten på mat og drikke er fortsatt høy i de nordiske landene, men på vei ned. Norge følger etter utviklingen i Danmark og Sverige, som gjennom våren hadde betydelig høyrere prisvekst på mat og drikke enn det vi hadde i Norge, men som nå ser en avtagende trend.

Årsprisveksten i juli i år var lavere enn på samme tid i fjor. Det skyldes at prisveksten i juli 2022 var usedvanlig høy, blant annet som følge av Russlands invasjon av Ukraina februar 2022 og påfølgende forstyrrelser i de internasjonale råvaremarkedene, samt det norske jordbruksoppgjøret.

Powered by Labrador CMS