- Mye dugnad må til

Publisert

Helgen 30. april og 1. mai arrangerer Søgne Trialklubb Norges Cup, og de forventer rundt 120 deltakere.


- Men først er det mye dugnad som må gjøres, sier leder Kjetil Strøm til N247 lørdag.
Hjelp av naboene
- Under selve arrangementet vil vi være 40 frivillige som skal gjøre det de kan for at gjestene fra store deler av landet får en flott opplevelse her i Søgne. I tillegg få vi hjelp av naboklubbene, akkurat slik som i dag når vi forbereder stevnet.
- I dag har vi medlemmer fra Songdalen Trialklubb, Kristiansand-, Holum-, Flostad- og Grimstad Trialklubb her for å hjelpe til med forberedelsene og det er et stort ansvar som hviler på oss. Norgescup er svært, og landets ledende kjørere kommer ned. Sist gang klubben arrangerte tilsvarende løp var i 2004, og ingen av oss som er med i dag var med den gangen. Spennende blir det, sier Strøm.
Alt må være på plass
Det er ikke bare seksjonsansvarlig Henry Klungland, som sammen med klubbmedlemmene skal bygge 24 baner. Han og mange medlemmer har mye å gjøre frem til første løpsdag. Det skal gjøres plass til mange bobiler, mange stands skal på plass, matserveringen og kiosk må organiseres og hele området skal fremstå ryddig og velorganisert.
- Lørdagskvelden er vi også med på å arrangere en konsert i samarbeid med kommunen og MA ungdommen på OpenMind. En rusfri konsert hvor alle de unge kan hygge seg med god musikk og moro etter at første løpsdag er over. I alt skal vi sørge for at godt over 300 mennesker finner seg til rette i bygda, sier Strøm videre.
Søgne Trialklubb har i dag rundt 100 medlemmer og 40 aktive kjørere.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Unge og eldre kjørere forbereder seg til storløp på Høllen Vest helgen 30. april og 1. mai. (Foto: Nicolai Prebensen)

Publikum
- Under Norgescupen håper vi at det kommer massevis av publikummere for å se hva Trial er. Vi vil selvsagt rekruttere flere medlemmer og det kan enten skje den helgen eller interesserte komme innom på treningene våre for å prøve seg på sporten i trygge former. Alle er velkommen til oss, og jeg kan garantere et veldig trivelig og godt miljø i Søgne Trialklubb, avslutter Strøm.
- Vi bygger 24 seksjoner til stevnet. Det betyr ikke at de blir bygget, det er terrenget som brukes. Vi finner løypene og merker dem, sier Henry Klungland, baneansvarlig under Norgescupen.
- Hver utøver har halvannet minutt på å komme seg gjennom hver seksjon og helst uten velt eller måtte støtte sykkelen med beina. Det er litt forskjellig vanskelighetsgrad i hver enkeltløype, alt etter hvilken klasse kjøreren deltar i.
Spektakulært
- Jeg håper også på et stort publikum. Dette er en spektakulær sport hvor unge og eldre klatrer nærmest rett opp fjellsider, stuper ned igjen og forserer nesten umulige hindre i skogen. Noe knall og fall blir det, men de aller fleste er uhyggelig dyktige i samspillet med to-hjulingen, sier han.
Store Norske leksikon beskriver Trial slik:
"Gren av motorsykkelsporten, ferdighetsprøve i vanskelig terreng. Førerne skal ta seg gjennom en avgrenset løype i terrenget, som kalles en ”seksjon”.

I et konkurranseområde merkes normalt 7 – 12 slike seksjoner. Alle deltakere skal kjøre gjennom disse to eller tre ganger i løpet av konkurranse – og altså gjennomføre over 20 ”småløp” om man vil.I hvert av disse småløpene kan man få inntil tre prikker for å ta nedi med føttene.

Må man støtte seg mer for å gjennomføre, er det ok. Men det finnes verre forseelser som automatisk gir maks-straffen på fem prikker: Skulle kjøretøyet på noe tidspunkt bevege seg bakover, for eksempel når man står fast i ett brattheng og jobber for å finne feste for dekket, kan utøveren like gjerne avbryte forsøket og gremme seg over fem prikker.

Fem prikker er også straffen for å ta feil av hvor man skal kjøre i seksjonen, eller for å rive ned piler eller annen oppmerking av løypa. Fem prikker går også til den som kveler motoren og ikke greier å få start på den igjen uten å ta nedi bakken med en fot.

Verst er det imidlertid om utøver eller hjelpemannskap i løypa lar sin vrede over manglende hell eller ferdighet gå ut over dommeren. Dette utløser både fem prikker og midlertidig tap av aktelse".
Henry Klungland og Kjetil Strøm i Søgne Trialklubb forteller om kjempearrangementet om fjorten dager. (Foto: Nicolai Prebensen)
"Dugnadsgrill" på Høllen Vest lørdag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS