Jon Leif Eikaas, Sommerveien Purkering. Her sammen med sønnen Lars Erik.

Jon Leif driver landets beste purkering

Publisert Sist oppdatert
I 2016 fikk Søgne-bonden Jon Leif Eikaas den største heder en svineprodusent kan få. Under Svinekongressen «Gris i '16» på Hamar like før helgen ble Jon Leif hentet opp på podiet og foran 600 produsenter, gjester og konsulenter ble han tildelt «Godgrisen 2016». I 2023 ble han kåret til landets beste driver av en purkering.

I Søgne driver Jon Leif Eikaas landets beste purkering med gris. Det viser tall fra norsk svineproduksjon i 2022, der resultatene nå er offentliggjort.

– Det er første gangen Sommerveien Purkering er på lista over de med best resultat. Sommerveien er den første purkeringen som har lagt om til SPF-helsestatus så det er både imponerende og moro at de klatrer helt til topps, skriver Marte H. Evju, Norsvin SA i en melding til N247.

Et nav: Hun skriver videre at en purkering er et driftsopplegg der en produsent med en større besetning av avlspurker (et nav) leier ut høydrektige purker til mindre produsenter (satellitter). Satellittene mottar puljer med høydrektige purker senest 12 dager før forventet grising.

I Sommerveien Purkering er det i gjennomsnitt 15,4 levendefødte, 1,1 dødfødte og 13,6 avvente griser per kull. Grisingsprosenten er på 82,9, Resultatet i purkeringene blir til av både det som skjer i navet og alle de ulike satellittene i felleskap.

– Dette er moro, sier Eikaas til N247 onsdag ettermiddag og legger til at det er like gøy at de var først i landet med denne formen for produksjon.

Avvente: – Uttrykket avvente griser er når mora går ut av båsen og ungene bli igjen. Omleggingen med å gå over til SPF-drift går i korthet ut på å legge om foringen av dyrene. Det fører til mindre bruk av kraftfor og ikke minst får dyrene en bedre helse. Forbruket blir lavere og grisene utnytter foret bedre. De blir enkelt sagt friskere og dødeligheten her på gården er i følge tallene svært lav, fortsetter han.

– I tillegg er vi veldig nøye med smittevern her på gården, og det er stort sett bare Mattilsynet som får lov til å slippe inn i fjøset, ler han og legger til at en viktig del av det er å alltid bruke rene klær ved opphold i fjøset.

Eikaas sier videre at han vet at to andre oppdrettere nå skal være i gang med omlegging.

Klimaavtrykk: – Hadde alle gjort det samme som meg ville vi spart like mye kraftfor som oppdrettere i to av de store fylkene på Østlandet bruker på ett år. Uansett er det moro å være først, men nå må jeg ut på jordene og pløye. Potetene må i jorda nå, avslutter han lattermildt.

Totalt har Eikaas rundt 750 dyr gående. De fleste på gården på Sommerveien, mens noen er utleid til andre gårder.

Gården til Eikaas ligger innerst i Sommerveien i Søgne, ikke langt fra Søgne gamle prestegård og like ved Tjomsevannet.
Powered by Labrador CMS