Noen fridager til overs?

Publisert

Tre timers kjøretur fra Søgne og Songdalen ligger den lange og vakre Lysefjorden. Har du ikke vært der og har noen dager til overs bør du unne deg turen til Preikestolen og Kjerag.


Velger du tredagersturen med første overnatting i nærheten av Preikestolen har du flere alternativer.

Her finner du Preikestolen fjellstue med 27 rom med bad, Preikestolhytta med 15 rom med bad i korridor, Vatnegården med 24 senger i sovesal og utleiehytte for 5 personer. To voksne og ett barn overnatter for kr. 1.595 som dyreste alternativ og ned til kr. 300 på sovesal for en person. Da er sengetøy og frokost inkludert.
Preikestolen
Skal du opp til Preikestolen kan det være en fordel å starte tidlig. Utpå formiddagen kommer busslaster med turister som vi se det vakre Ryfylke og Lysefjorden fra utsiktspunktet. Nordmenn er som regel flinke til å kle og sko seg for fjelltur. Mange utenlandske turister er ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utsikt fra Preikestolplatået.

Stien opp er kronglete og er bygget av store steiner som fungerer som trappetrinn. Disse kan være krevende og skaper fort kø. Derfor anbefales det å starte tidlig om morgenen. 170 000 turister besøker attraksjonen årlig.
Stigningen fra parkeringsplassen er på 334 meter og turen opp er 3,8 km lang. Det tar mellom en og to timer å gå inn.
Preikestolen er en av de mest berømte attraksjonene i Ryfylke og ruver imponerende 604 meter over Lysefjorden. Fjellplatået ble formet av isbreer for 10 000 år siden og er omlag 600 kvadratmeter.
Kjerag
Vel nede fra fjellplatået kan du kjøre ned til Forsand og ta fergen inn til Lysebotn hvis du vil rekke to turer i samme helg. Det anbefales at du bestiller fergeplass på forhånd. og tar ettermiddagsfergen inn til Lysebotn. Fergen går fra Forsand hver dag unntatt lørdag klokken 14.00. Fredag og søndag går det også ferge klokken 16.50. En ny vakker reise hvor du ser Preikestolen fra havnivået, fossefall og stupbratte fjellskrenter. Fergereisen tar 1,5 time og mannskapet ombord guider hele fjorden inn.
Vær oppmerksom på at inne i Lysebotn finnes ingen bensinstasjon eller butikker. Vi anbefaler å kjøre over Sinnes, Sirdal og Evje tilbake til Søgne.
I Lysebotn kan du overnatte enten på Lysefjorden Camping Resort eller Turistforeningens vandrerhjem.

Artikkelen fortsetter under bildet)
1804 meter over Lysefjorden ligger fjellplatået Kjerag. Tidligere var det vanlig å beundre Kjerag fra fjorden, men de senere årene har det blitt populært å ta turen til fots opp til platået. De tøffeste våger seg ut på selve Kjeragbolten, en rund stein som er kilt fast i en kløft i fjellet. Kjerag har blitt et yndet sted for fjellklatrere og basehoppere.
Turen opp er adskillig tøffere enn opp til Preikestolen. Du må regne med  rundt 2,5 timer inn, men når du først har kommet opp til Nesatind er det litt av et syn som møter deg. Der det 1000 loddrette meter rett ned til Lysefjorden.
Turen starter på 640 meter over havet og begynner med en bratt stigning opp fjellet til 840 meter. Så går det nedover til Lille Stordalen. Der møter du en ny rygg før turen går ned til Stordalen som er dalføret til Kjeragmassivet. Derfra går turen rett opp langs eggen av massivet og ut til varden på Nesatind.
Bolten
300 meter fra varden henger Kjeragbolten. Mange våger seg ut på steinen, men for andre er det nok å se den.
Turen er såpass tøff at den er uegnet for små barn. Du bør ha  godt fottøy og det kan være glatt på dager med nedbør. Stien er merket hele veien og du oppfordres til å følge den merkede løypen både opp og ned.
I motsetning til Preikestolen hvor det først er mot toppen utsikten blir fantastisk, er hele turen opp til Kjerag en naturopplevelse. Bekker, vann og ville fjell dominerer og vårt lille reisefølge opplevde å gå gjennom skydekket før det vakre Ryfylke åpenbarte seg i strålende solskinn.
Turen er verdt slitet. God tur.
Sist oppdatert 13.08.2014 klokken 14.14 av Nicolai Prebensen
Vakre Preikestolen med en praktfull utsikt over Lysefjorden og Ryfylke. (Foto: Fam. Prebensen)
På vei til Kjerag går du gjennom flere dalfører. En adskillig tøffere tur enn opp til Preikestolen. (Foto: Fam. Prebensen)
Powered by Labrador CMS