NOV holder stand

Publisert

- Vi skal ikke nedbemanne, sier Tor Henning Ramfjord.
Toppsjefen for NOV i Kristiansandsregionen, sier National Oilwell Varco ikke skal nedbemanne. Det gjelder NOV både i Søgne og Kristiansand.
I en tid hvor mange oljerelaterte bedrifter må nedbemanne og omorganisere etter fallet i oljeprisen, er det andre aktører som ikke trenger å ta grep nå.
Ramfjord tegner et langt mer positivt og mer nyansert bilde enn hva man får inntrykk av hvis man legger de mange medieoppslagene de siste ukene og månedene til grunn.

Langt lysere utsikter for NOV
- Bransjen er nå gjennom store endringer som følge av fallende oljepris. Det er dog viktig å merke seg at fallende oljepris primært har ført til at det har stoppet opp når det gjelder byggingen av nye rigger og moduler. For vår del er situasjonen langt lysere. De kontraktene vi har inngått vil løpe uavhengig av hvordan oljeprisen utvikler seg. I NOV har vi enda ikke nådd toppen. Vi er fortsatt på en stigende trend, og vi vil i stor grad fortsette å kjøpe varer og tjenester fra bedrifter i nærregionen, sier Ramfjord.

Han sier videre at ingen ansatte verken i Søgne eller i Kristiansand trenger å frykte for nedbemanninger eller omorganiseringer. 

Har informert de ansatte
- Dette har vi informert de ansatte om gjennom ulike møter. Det er klart det gir trygghet for egen situasjon at man vet at man har en jobb å gå til, og ikke trenger å frykte for fremtiden, sier han.

NOV er verdensledende på utstyr til oljebransjen. I 2013 hadde selskapet en omsetning på 22,8 milliarder dollar. Halvparten av disse går på riggsystemer, og halvparten av dette igjen kommer i Norge. Selv med en slik solid omsetning, forventer altså Ramfjord at salget skal øke ytterligere i tiden som kommer.

- Vi kommer til å ha et ytterligere økt fokus på ettermarkedet i tiden som kommer. Vi er i den heldige situasjonen at åtte av ti ansatte er svært høyt utdannet. Det gir oss et solid fortrinn i møte med utfordringene som store deler av oljebransjen nå står overfor, sier Ramfjord.

- Vi forventer fortsatt vekst innen ettermarkedet og tror dette er et område som vil utvikle seg svært bra. Vi har frem til nå levert til mellom hundre og to hundre rigger. Hver av disse riggene skal inn til klassing hvert femte år, hvor oppgraderinger, tilpasninger og justeringer finner sted, og hvor et betydelig antall av disse nå skal inn til klassing. En klassing tar cirka 30-40 dager å gjennomføre per rigg. I kjølevannet kommer det en rekke nye investeringer. I så måte har NOV i Søgne en viktig rolle å spille, sier Ramfjord. 

Bildet er nyansert
- På kort sikt vet vi ikke hvor oljeprisen vil ende. Nå har den stabilisert seg på et høyere nivå enn hva mange trodde for kort tid siden. Vi tror den vil ta seg ytterligere opp utover året. Det vi imidlertid vet er vi blir stadig flere mennesker på jorden. I 2040 vil det være to milliarder flere mennesker enn i dag. Behovet for energi vil være betydelig større enn hva tilfellet er i dag. Prognosene viser at det vil bli et økt energibehov på en prosent årlig. Ettersom forbruker av energi på verdensbasis er så enormt, vil en prosent utgjøre en betydelig økning i etterspørselen av energi. Internasjonale prognoser viser at olje og gass vil står for mesteparten av de energikildene som det økte energibehovet vil innebære, sier han.

- Vi vet også at lavere oljepris er en fordel for en rekke land, som da kan produsere sine varer til en rimeligere penge fordi prisen på olje har falt. Det vil igjen legge grunnlag for vekst, så man kan si at det ene på en måte kan oppveie det andre. Nedgang i et land og et område kan oppveies noe av vekst i andre land og andre områder, sier han.

- Så bildet hva angår konjunkturutsiktene er betydelig mer nyansert enn hva vi har fått inntrykk av nå i det siste, sier Tor Henning Ramfjord,

NEDBEMANNER, MEN SER LYS I TUNNELEN
Selv om Oceaneering Rotator i Songdalen nå må nedbemanne, ser administrerende direktør Paul A. Frikstad lys i enden av tunnelen.
Smertefullt
- Vi må nå gjennom den smertefulle prosessen det er å skulle nedbemanne for å få et kostnadsnivå som er tilpasset markedet, sier Frikstad.

- Både vi og bransjen for øvrig er avhengig av en stabil oljepris. Næringen må ta grep for å tilpasse seg en lavere oljepris, sier Frikstad.
- En god fremtid for vår bransje
- Markedet trenger energi. Olje og gass vil spille en sentral rolle i energiforsyningen verden over i mange år. Subseamarkedet hvor vi opererer vil følgelig ha en god fremtid. I en situasjon hvor oljeprisen har falt mye, må vi være flinkere og mer kostnadsbevisste enn hva vi har vært i løpet av de siste årene, legger han til.

Bransjen har vært gjennom store og tøffe omstillinger tidligere. Siste gang det skjedde med full tyngde, var det finanskrisen slo til for fullt i 2008. Frikstad forteller at bransjen den gangen klarte å omstille seg, og han har god tro på at bransjen skal klare å ta de nødvendige grepene en gang til, selv om det nå smerter å måtte si opp ansatte, og si farvel til gode kolleger.
- Næringen har en god fremtid, men på justerte premisser i forhold til tidligere, mener han.
Lys i enden av tunnelen
- Hvor står Oceaneering Rotator om tre-fire år?
- I følge våre prognoser vil oljeprisen ha stabilisert seg på rundt en 80 dollar fatet. Den kan bli høyere, og den kan bli lavere. Hvis oljeprisen ligger på rundt 80 dollar, vil det ha en god positiv effekt, enda mer om den blir høyere. Blir oljeprisen lavere, må kostnadsnivået justeres tilsvarende. Men igjen, markedet trenger energi, og olje og gass vil spille en sentral rolle i så måte i mange år fremover, sier Frikstad.

- Uansett, så må vi rigge oss for et mindre marked, med økt kostnadsfokus. «Summa summarum» tror vi på en god fremtid for bransjen, og det er lys i enden av tunnelen. Det er godt å ta med seg i en tung og vanskelig tid hvor vi nå skal nedbemanne, sier Paul A. Frikstad.
Sist oppdatert 05.03.2015 klokken 16.23 av Nicolai Prebensen
NOVs anlegg på Høllen Vest Industriområde i Høllen. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Site manager Odd Olav Pettersen og olje- og energiminister Tord Lien på NOVs anlegg på Høllen Vest industriområde i august i fjor. NOV befester den sterke posisjonen de har og har ingen planer om å nedbemanne på grunn av nedgangstidene i oljebransjen. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS