"Ølhøne" på Gården

Publisert

I alt produserte de 13 deltakerne rundt 40 retter denne onsdagskvelden alt i alt. De var satt i grupper på tre og jobbet rundt i hele huset til Trine på Tangvall. Unntaket var Sturla Ertzeid og Henning Birkeland som ikke fikk med seg en tredjemann på laget. De fikk en heftig kveld ved kjøkkenbordet og grillene.

Trine Lohne startet kurset ved 17- tiden og presenterte opplegget og maten som skulle tilberedes. Ca. kl. 22.00 kunne deltagerne sette seg ned ved bordene og smake på litt av alt. 

For Sturla og Henning ble det en hektisk kveld. De ble satt på "Ølhøne" menyen i tillegg til flere salater, forrett og dessert. Denne hovedretten er hel "høne" grillet over en ølboks, samt grillet kyllingrullade, appelsin- og mangosalat, småpoteter og løk i pakke, hvitløks- og kryddersmør. Nå byttet teamene litt rundt på menyene og det var til tider litt vanskelig å følge med hvem som gjorde hva, men det viktigste av alt er at alle kom i mål. (Har du lyst til å prøve å lage "Ølhøne" finner du Trines oppskrift nederst i artikkelen).

Kvelden hos Trine er en opplevelse av farger, fantastiske råvarer, høy stemning og mye latter, samt noen litt strenge beskjeder fra sjefen selv. Hun har med seg flere hjelpere, også mannen, som alle hopper litt, når Trine ber om det. Også deltagerne viser respekt og som Nils Magne Laurak sa det når han lett nervøs føk rundt i huset på jakt etter dill; - det blir kaos når vi ikke finner dillen, det blir kaos når vi ikke finner dillen, det blir kaos........... Han fant til slutt dill.
Kvelden har også en form for konkurransepreg i seg, og da kvelden var over evaluerte Trine rettene og de to herrene Sturla og Henning smykke seg med førsteplass i den uhøytidelige konkurransen.
Vi lar bildene og billedtekstene tale for seg selv helt nederst i artikkelen.

Oppskrift på "Ølhøne":
  • 1 stk. rå kylling (ca. 1200 g)
  • 3 ss rub-a-dub (krydderblanding)
  • 1/2 l øl (en høy boks med ditt favorittøl)
  • 1/2 stk. uskrelt løk
  • 3 uskrelte hvitløksbåter
  1. Ha kyllingen i en arbeidsbolle. Gni den inn med krydderblandingen, både på utsiden og innsiden.
  2. Åpne ølboksen og drikk/tøm halvparten av ølet. Ta en skarp kniv og lag et hull i boksen ca. 2 cm. fra toppen. det er viktig at boksen er uten topp da den ellers kan eksplodere i varmen. Bruk saks og klipp vekk toppen av boksen. man kan også få kjøpt forskjellige stativer som er beregnet til slikt bruk.
  3. ha løk, hvitløk og krydderblanding poo i resten av ølet i ølboksen.
  4. Tre kyllingen over ølboksen slik at "høna" setter seg godt oppå boksen. Dra bena på kyllingen fremover, slik at den sitter utenpå boksen uten å velte. Sett kyllingen med boksen på den kjølige delen av grillen. 
  5. Ha lokk på grillen, og la kyllingen steke på lav varme ved indirekte grilling i ca. 70 - 90 minutter. Sjekk at kyllingen er ferdig ved å se om benet er begynt å bli bevegelig. Alternativt: Stikk et hull i låret på kyllingen og se om saften som renner ut er klar.

    Vær forsiktig når du drar kyllingen av boksen. Både boksen og "kraften" (ølet) er skikkelig varmt. La kyllingen hvile i ca. 5 minutter, og ikke lengre. Da blir den tørr. Tilbehøret velger du selv men her hadde vi kan jo anbefale appelsin- og mangosalat, småpoteter og løk i pakke, hvitløks- og kryddersmør. Lykke til.
Sist oppdatert 22.05.2013 klokken 19.13 av Nicolai Prebensen
Roald Kvamme måtte redde "høna" til Henning og Sturla da den veltet på grillen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Fantastiske råvarer på gården. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS