Hans Petter Mjølund (innfelt) er leder i Vågsbygd velforening. Hovedbildet er tatt på parkeringsplassen ved Vågsbygd kirke onsdag formiddag. Vanligvis er plassen full av kjøretøy på dagtid.

100 kroner dagen for å parkere her

Publisert Sist oppdatert
Fri dagsparkering: I Hannevika var det smekkfullt tirsdag

- Dette er bare triste nyheter for folk som jobber i den store bydelen vår. Mange av dem kan ikke bare sette seg på en buss eller på et sykkelsete for å komme seg til jobb. Dessuten blir det en ekstra stor økonomisk belastning.

Blir tøft

Leder av Vågsbygd Velforening Hans Petter Mjølund er mildt sagt veldig overrasket over at det nylig ble avgiftsparkering på den store parkeringsplassen ved Vågsbygd kirke.

Wibekke Syvertsen er leder ved parkeringsenheten i Kristiansand kommune. Hun sier til N247 onsdag:

Bak bedehuset i Kjos var det tirsdag få ledige parkeringsplasser onsdag.

- Vi setter opp denne automaten for å få mer sirkulasjon på parkeringsplassen. Her er det folk som har satt fra seg bilene sine i mange dager, også i uker. Slik kan, og vil vi ikke ha det, sier hun.

Parkeringsavgiften må betales hverdager mellom klokken 09.00 til 17.00 (13.00 på lørdag). Det koster 20 kroner per time, eller 100 kroner for en hel dag.

Kristiansand kommune har i mange år forsøkt seg med forskjellige tiltak i håp om at folk skal ta buss eller sykle til jobb. Det passer selvfølgelig ikke for alle. Nyheten om at det nylig er satt opp en parkeringsautomat på den alltid så overfylte kommunale tomta ved Vågsbygd kirke, har vakt reaksjoner hos folk som jobber i nærområdet.

- Skjønner godt at det blir reaksjoner. Vi har noen få mindre «Park and ride» (parkering for videre transport) i bydelen vår. Når vi nå mister den største, blir det veldig tøft for mange, sier Mjølund.

Lang arbeidsvei

- Alle som jobber ved bedriftene og skolene i bydelen vår, bor jo selvfølgelig ikke i «nabolaget». De har kanskje en lang arbeidsvei. I tillegg er sikkert noen av dem foreldre som skal levere barna i barnehage før jobb, vi snakker om køkjøring og det som ellers måtte følge med før arbeidsdagen i det hele tatt starter. At de nå må betale, gjerne fem hele dager i uken for bilen de er avhengig av, blir drøyt å svelge, sier Mjølund.

På andre siden av veien ved Flekkerøy kirke var det nesten fullt onsdag.

Tirsdag og onsdag besøkte, eller kontaktet N247 enkelte av bedriftene i nærområdet. Denne e-posten fikk vi fra Ove Kristiansen. Han er enhetsleder ved både Vågsbygdtunet og Grimtunet omsorgssenter.

«Jeg har fått flere henvendelser fra ansatte som av ulike grunner vil få en økt økonomisk belastning da de ikke har mulighet til å ta buss eller sykle. Jeg har forståelse for at dette kan medføre utfordringer for den enkelte. For en ansatt i hundre prosent stilling vil dette koste rundt 15.000 kroner i året», skriver han.

En plass

Også ved Amfi Vågsbygd senter har det kommet reaksjoner.

- Hver butikk har ett parkeringskort til rådighet på baksiden av senteret. En del av de som jobber her, bor nok i nærområdet, og klarer seg. Men mange ansatte og deltidsansatte bor spredd rundt omkring, og er avhengig av bil. Jeg vet jo at en del har parkert nede ved kirken. Nå må de betale. Det har vært en del reaksjoner på vår interne hjemmeside, sier senterleder Christina Omland.

- I dag har vi i lærerkorpset ved Vågsbygd skole våre parkeringsplasser inne ved skolen. Der står vi gratis. Men når skolen skal utvides neste år, må vi også betale for å parkere, sier rektor Ellinor Aas.

Den nye parkeringsautomaten ved Vågsbygd kirke.

Nesten fullt

I den store bydelen, samt ute på Flekkerøy finnes det fra før av enkelte «Park and ride-plasser».

På øya finnes det gratis parkeringsplasser på andre siden av veien som fører inn mot KIWI-butikken. Den blir godt benyttet. Mellom kirken og bedehuset ved rundkjøringen er det en langt større og ferdig oppmerket plass. Den blir delvis brukt.

- På sikt vil vi nok sette opp et skilt som forteller at denne plassen er forbeholdt Flekkerøy Bedehusforsamling og Flekkerøy kirke, sier daglige leder Roy Øverland.

Inne bak bedehuset og bensinstasjonen i Kjosbukta er det også gratis parkeringsplass. Der var det kun to-tre ledige plasser tirsdag ettermiddag. I bunnen av Hannevika ved rundkjøringen, er det smekkfullt hver dag. Og litt lenger oppe ved rundkjøringen der du kan ta opp mot Tinnheia, var det samme dag enkelte ledige plasser.

- Hos oss på Trekanten står det et stort skilt før du kommer til parkeringsplassen. Det viser «Kundeparkering 2 timer», sier daglig leder hos Coop Mega, Magne Severinsen.

- Her er det kun parkering for de som skal gjøre et ærend på Trekanten. Som du ser, og som du skriver. Det finnes ikke mange «Park and ride-plasser» i bydelen vår. Dette blir både veldig dyrt og vanskelig for mange. Parkeringsplassen ved kirka var «gull verd» for mange. Den er stor og romslig og var veldig godt brukt. Synd at dette skulle skje, avslutter Hans Petter Mjølund.

Powered by Labrador CMS