«Enda et godt år for skoleskipet Sørlandet»

Publisert

– Skoleskipet Sørlandet må seile over flere hav for å finne gull. Med kommersiell drift i kombinasjon med offentlig og privat støtte ble fjoråret et godt år for Stiftelsen som driver og bevarer kulturminnet. Den kommersielle virksomheten representerer omtrent halvparten av driftsinntektene. skriver stiftelsen i en pressemelding mandag.

- Dette er en veldig fin utvikling, og jeg er glad vi nå også kan sette av penger til arbeidet med å bevare «skuda vår», sier Knut Arne Gjertsen, adm.dir. i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.

- Etter flere oppstartsår og pandemien ser vi nå at vi har etablert en god forretningsmodell hvor vi kombinerer offentlig og privat støtte med kommersiell helårsdrift. Det bidrar i vesentlig grad til bevaring av landsdelens perle. Ser vi bort fra skoleåret som ble kansellert på grunn av pandemien har skolens kapasitet har de siste årene vært fullt belagt. Fortsatt har skolen flest norske elever. Disse tar et utvekslingsår på VG2 nivå samtidig som de opplever forskjellige kulturer når de seiler Atlanteren rundt og tar del i drift av skipet. Andelen internasjonale elever øker år for år. Det nylig avsluttede skoleåret var det 15 forskjellige nasjoner om bord.

Stiftelsens utvekslingsskole og sommerprogrammet med konserter og skalldyrcruise her hjemme gjorde at Stiftelsen for første gang kunne avsette 3,5 millioner til fremtidig vedlikehold. Driftsinntektene på i overkant av 39 millioner kroner gav et overskudd omtrent som året før - kr. 850 539.-.

Fjorårets gode resultat bidrar til avsetting av ressurser til kommende vedlikehold for å bevare «skuda» for fremtiden. I år runder «Sørlandet», som er verdens eldste og mest opprinnelige fullrigger i helårsdrift, 96 år. I motsetning til et moderne kommersielle fartøy som ofte tas ut av drift etter 30 år er vår oppgave å sørge for at skuta skal feire 100 års jubileet i 2027 i god stand.

Powered by Labrador CMS