Lokalt registrerte Gjensidige i løpet av fjoråret 126 små og store skader på Agder med utbetalinger på 2,2 millioner kroner.

Frykter flere alvorlige ulykker på to hjul

Publisert
Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Mange skader seg stygt på MC hvert år på Agder. Her er tipsene som kan holde deg på veien.

– Et av de sikreste vårtegnene er alle motorsyklene som er å se ute på veien. Et flott syn, men samtidig en påminnelse om at vi går inn i en tid med mange skader. Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige, kjører selv motorsykkel og har fjorårets MC sesong friskt i minne, skriver Gjensidige i en pressemelding mandag.

2022 var et rekordår for dødsulykker og alvorlige skader for de på to hjul. Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte totalt 365 millioner kroner på 12.000 skader. Snitterstatningen endte på 30.000 kroner.

– Samtidig har 2023 startet med flere alvorlige ulykker. Voll er bekymret for utviklingen videre. Når en kjører motorsykkel, er det lett å glemme hvor sårbar en kan være om det oppstår en vanskelig situasjon, sier han.

Agder

Lokalt registrerte Gjensidige i løpet av fjoråret 126 små og store skader på Agder med utbetalinger på 2,2 millioner kroner. Dette inkluderer alt fra tyveri, redning og ulike skader på motorsykkel og moped. Så langt i år har Gjensidige allerede registrert 20 skader i fylket.

– Her er alt fra småskader til store, materielle skader med påfølgende fatale konsekvenser for fører og passasjer, sier Voll. Personskadeandelen ved MC-skader er naturlig nok vesentlig høyere enn på eksempelvis bil. Velt eller utforkjøring fører i svært mange tilfeller til personskader, sier Voll.

Lavest fart der du ser minst

– I følge Trygg Trafikk skjer mange av utforkjøringene i for høy fart inn i en sving. Nå som MC sesonger er i startfasen er mange rusten og trenger å kjøre seg inn, sier Voll. Han tror at mangel på egen kompetanse og for høy tro på egne ferdigheter kan være en av årsaken til alle ulykkene.

– Mange ulykker skjer ved at bilister ikke ser deg. Hold fartsgrensen, kjør rusfritt og vær oppmerksom på trafikken rundt deg, avslutter Voll.

Gode råd på to hjul:

  • Kjør passivt og hold fartsgrensene
  • Bruk sikkerhetsutstyr på kroppen, fra topp til tå
  • Vær synlig i trafikken, gjerne med gul vest.
  • Unngå å kjøre sikksakk mellom biler til og fra jobb.
  • Heltrukket sperrelinje gjelder også for motorsykler
  • Kjører dere flere sammen, la den med minst erfaring kjøre først
  • Senk farten godt før en sving
  • Når mørket kommer er det begrenset sikt, og selv en liten stein eller hull i veien kan medføre en farlig situasjon.
  • Ta det rolig i tunneler og kjør etter forholdene
  • Følg ekstra nøye med der det er skiltet med vilt og ta gjerne MC-kurs for å friske opp gamle ferdigheter

    I følge pressemeldingen er antallet skader med MC eller moped i 2022 fordelt på 27 i Arendal, Kristiansand 26 og Lindesnes 21 skader.

Powered by Labrador CMS