Rosseland, skole, barnehage, oppvekstsenter eller ingen ting

Publisert

Formannskapet i Kristiansand ga i april i år sin tilslutning til kommunedirektørens mandat for utredning av barnehage- og skolestruktur i nedre Songdalen. Forhåpentligvis kan denne utredningen gi et etterlengtet svar på om det blir fortsatt skole på Rosseland, hvilke trinn denne skolen skal undervise og om en eventuelt skole skal bygges i kombinasjon med barnehage og oppvekstsenter. Utredningen skjer fire år etter at ny skole på Vollan skulle ha stått klar om forslaget i 2014 fra daværende rådmann i Songdalen hadde blitt realisert. Forslaget fulgte opp vedtak fra kommunestyret samme år om bygging av ny 1-7 skole for nedre Songdalen. 
Vedtaket fra 2014 begynte etter hvert å slå sprekker, ikke minst på grunn av kostnadsspørsmål, og i 2016 kom det signaler om igjen å vurdere Rosseland som alternativ for ny skole. 
Vollan - Rosseland - Vollan
I løpet av 2017 ble skolesaken behandlet politisk ved flere anledninger. Rådmannen fremmet igjen forslaget om bygging på Vollan, men  i september utsatte formannskapet å fatte vedtak om bygging og landet i stedet på en ytterligere utredning av Rosseland. 
I desember 2017 vedtok kommunestyret med knappest mulig flertall at ny skole skulle lokaliseres på Rosseland, men allerede i mai året etter ble denne planen stoppet. I oktober 2018 ble det igjen vedtatt å bygge ny skole på Vollan. Vedtaket kom etter at det i et utvidet gruppeledermøte i forkant av siste formannskapsmøte var stemning for å utsette hele lokaliseringsdebatten til etter kommunesammenslåingen i 2020. Det var også rådmannens forslag til utsettelse som med fem mot to stemmer var formannskapets innstilling til kommunestyret. De to som stemte imot i formannskapet, ønsket å gå videre med Rosselands-alternativet. 
Ingen ny skole, store protester
Songdalen kommunestyres siste vedtak om skole på Vollan stod seg helt frem til Kristiansand kommune for første gang ble involvert i den videre prosessen. Kommunedirektørens forslag for perioden 2021-2024 konkluderte med at det ikke skulle bygges ny skole i nedre Songdalen, men at elevene fra Rosseland kunne overføres til Tunballen eller Nygård skole. 
Politikerne i bystyret lot seg muligens bevege av protester fra elever, foresatte og ansatte ved skolen, for i det budsjettet som ble vedtatt på slutten av 2020 skulle Rosseland skole inntil videre ikke legges ned. 
Ny utredning i jubileumsåret
Inneværende skoleår feirer Rosseland skole sitt 50-årsjubileum, og samtidig pågår nok en utredning av skole- og barnehagestruktur i nedre Songdalen. N247 får opplyst at kommunen forventer å motta utredningen mot slutten av inneværende år. Etter at utredningen er kvalitetssikret skal den til politisk behandling i oppvekstutvalget og formannskapet før den sendes på høring. 
Høringsrunden vil trolig skje rundt kommende årsskifte, men hva som skjer etter dette igjen vil være helt avhengig av innholdet i utredningen, høringssvarene og den politiske behandlingen. Da er vi nok godt inne i 2023 og må kanskje vente til økonomiplanarbeidet og nye vedtak etter neste års lokalvalg før neste episode i fortellingen om Rosseland skole kan skrives. 
Samtidig som Rosseland skole feirer sitt 50-årsjubileum pågår en utredning om skolens fremtid. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS