- Sjøsettes tidlig kommende vår

Publisert

- Vi hadde egentlig tenkt å sette Songvaar på sjøen denne sommeren, men fornuften tok oss og vi bestemte oss for å sluttgjøre arbeidet under teltet på Bredalsholmen, sier Kay Honnemyr til N247 mandag ettermiddag.


Han er leder i Foreningen losskøyta Songvaar som har brukt tusenvis av dugnadstimer på restaureringen som startet i 2018.
- Vi holder på med innredningen og vi fant ut at det beste var å gjøre dette under tak, i stedet for på vann, det ville komplisere jobben litt. Vi ønsker å sette skøyta på vann så tidlig som mulig til våren slik at skroget ikke tørker opp for mye, sier han videre,
Siden 2018 har Foreningen losskøyta Songvaar utført en totalrenovering av båten og nå gjenstår innredningen. Foreningen er et samarbeid mellom Søgne kystlag, Bragdøya kystlag, Skolehuset Ny-Hellesund, Ny-Hellesund Vel og Historielaget.
I en artikkel på Søgne og Gripstad Sparebanks hjemmesider skrives det at det at planen er at båten skal driftes gjennom hele året av lokallag som har et spesielt fokus på ungdom. Songvaar ble sjøsatt i Høllen i 1929 og fungerte som losskøyte i Ny-Hellesund frem til etter andre verdenskrig. I 2011 kjøpte den gang Vest-Agder fylke Songvaar som da var i svært forfallen tilstand. Foreningen overtok Songvaar våren 2018.
Finansiering
- En del av jobben vår har vært å søke om finansiering. Budsjettet er på 3,5 millioner kroner, og det skal holde greit. Agder fylkeskommune ved Fylkeskonservatoren har bidratt med rundt 2 millioner kroner, som i sin helhet har gått til å lønne de tre båtbyggerne. I tillegg har vi fått midler fra Vestenfjeldske Bykreditts Stiftelse og Søgne og Greipstad Sparebank, forklarer Honnemyr i artikkelen.
I artikkelen står det videre at Songvaar skal brukes av sjøspeideren i bygda.
- Vi ønsker at ungdommen skal bruke skøyta og på den måten videreføre den stolte kystkulturen vi har i Søgne, fortsetter han.
- Tanken at den kan brukes til opplæring og kulturformidling, og at båten sommerstid vil være mye i Ny-Hellesund. Vinterstid er håpet å få en trygg havn i Høllen når restaureringen er ferdig, sa Honnemyr til N247 i april 2021.
Sist oppdatert 24.10.2022 klokken 15:00 av Nicolai Prebensen
Losskøyta slik den fremstår nå. Tusenvis av dugnadstimer er brukt i totalresteureringen av Songvaar i tillegg til båtbygger Håkon Danielsen og lærlinger. (Foto: Kay Honnemyr)
«Chief» Trygve Langfeldt og Kay Honnemyr i maskinrommet til Hestmanden i 2021. Det var Trygves far, losoldermann Trygve Langfeldt som sammen med Hans K. Torsøe som bestilte losskøyta fra verftet i Høllen i 1926. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS