Skole- og idrettssenter på Tangvall endelig vedtatt: - igangsettes snarest mulig

Publisert

Bystyret i Kristiansand sluttbehandlet onsdag kveld saken om nytt skolesenter og idrettsanlegg på Tangvall. Samme sak ble tirsdag behandlet i fylkestinget ettersom prosjektet er et fellesprosjekt mellom Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune. Et vesentlig poeng for å komme videre i prosjektet har vært at fylkestinget og bystyret fatter likelydende vedtak, og etter at fylkestinget tirsdag fattet vedtak om å komme i gang med bygging snarest mulig, var det knyttet spenning til om bystyret falt ned på et vedtak som harmonerer med fylkets vedtak. 
Planlegging av prosjektet med en totalramme på godt over 900 millioner kroner har pågått lenge, og debatten viste at svært mange politikere ser frem til å komme i gang med bygging av nye skolebygg etter at flytting av eksisterende idrettsanlegg og bygging av en parkeringskjeller under fremtidig uteområde til skolen allerede er påbegynt.
Igangsettes snarest mulig
Et fellesforslag fra Høyre, Demokratene og Frp, som slår fast at bystyret godkjenner forprosjektet og at arbeide med det nye senteret igangsettes snarest mulig ble etter debatten vedtatt med 59 stemmer mot 12 stemmer fra MDG, SV og Rødt. 
  1. Bystyre godkjenner forprosjekt for Nytt skolesenter på Tangvall, datert 04.03.2020. 
  2. Kommunedirektøren gis fullmakt til å inngå kontrakt som totalentreprise med valgt entreprenør. 
  3. Kostnadsrammen for prosjektet og kjøp av tomt settes til 462,9 mill. kroner inkl. mva. 
  4. Justering av inneværende års investeringsramme, blir fulgt opp i økonomisk rapport per 2. tertial 2020. 
  5. Administrasjonen gis fullmakt til å gjennomgå og kvalitetssikre kontraktsgrunnlaget for totalentreprisen og vurdere kostnadsbesparende tiltak som begge parter er interessert i. Arbeidet med nytt skolesenter igangsettes snarest mulig. 
  6. Skolesenteret organiseres som et seksjonert sameie. Kommunedirektøren gis fullmakt til å inngå sameieavtale med Agder Fylkeskommune. 
  7. I sameiet skal det utføres verdibevarende vedlikehold som sikrer et teknisk, funksjonelt og kvalitativt nivå på bygningsmassen i hele dens levetid. Minimums tilstandsgrader vedtas som beskrevet i saken under overskriften driftsmodell. 
  8. Kristiansand kommune forutsetter at Agder fylkeskommune fatter i hovedsak likelydende vedtak. 
  9. Bystyre forutsetter også at miljøkravene ikke reduseres og at ungdomsmedvirkning prioriteres i den videre prosessen. 
  10. Administrasjonen får fullmakt til å gå i forhandlinger om delt eierskap av idrettshallen og basishallen.
Lys på idrettsplass
Videre vedtok bystyret med 69 mot to stemmer følgende forslag fra KrF:
  • Bystyret ber administrasjonen legge frem en løsning på lyssetting av friidrettsanlegget som gir nok lys slik at anlegget kan brukes på kveldstid. Barn og unge er opptatt av nok belysning slik at det skal oppleves trygt å være der. Ungdommens bystyret høres i denne saken.
Med 39 mot 33 stemmer ble videre følgende forslag fra SV vedtatt av bystyret: 
  • Bystyret ber administrasjonen gå kritisk gjennom og kvalitetssikre planlagt prosjekt med målsetting om å redusere kostnadsrammen for prosjektet. Administrasjonen bes bla se nærmere på følgende; - Kostnadsbesparende tiltak knyttet til parkering - Muligheter for å innhente støtte fra ENOVA og andre miljøstøtteordninger til introduksjon av klimavennlig teknologi og materialer - Nødvendige omreguleringer og fullfinansiering av ny kryssløsning med rundkjøring og undergang mellom Tangvallveien og Hølleveien. - Fordeling og samarbeid mellom Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune. - Idrettsklubbene og kulturskolens behov. - Muligheten for svømmehall på Tangvall. Administrasjonen bes komme tilbake med sin vurdering på første bystyremøte etter sommeren. Bystyret vedtar videre at alle nødvendige avtaler som ikke er ferdigstilt for prosjektet blir ferdigstilt før byggestart. 
Et forslag fra MDG om at administrasjonen bes om å søke støtte fra ENOVA og andre miljøstøtteordninger til introduksjon av klimavennlig teknologi og materialer. Miljøambisjonene i prosjektet økes i tråd med mulighetene for støtte, ble vedtatt med 62 mot ni stemmer, mens administrasjonen forslag om at nytt utendørs idrettsanlegg gjennomføres etter forprosjektets alternativ F, med en kostnadsramme på 37,4 millioner kroner ble enstemmig vedtatt. 
Uavklart
Blant de forhold administrasjonen fremdeles arbeider med å avklare er forholdet til Søgne FK. Klubben sitter i dag på en 40-årig leiekontrakt for klubbhuset, og dette må vike plass når bygging av nye skole- og idrettsanlegg skal igangsettes. Klubbens ønske er å få en erstatningstomt ved idrettsanleggene nord for dagens E39, og avklaring av dette tomtespørsmålet gjenstår fremdeles. 
Bystyret har heller ikke vedtatt noen av de kuttforslag administrasjonen tidligere har fremmet for å holde de totale kostnader innenfor prosjektets rammer, og det er derfor foreløpig uavklart hvilke tiltak som kan gjennomføres for å hente inn de litt over syv millioner kroner som er nødvendig for å holde seg innenfor vedtatt budsjett, 
Omtrent midt i dette bildet ligger klubbhuset til Søgne FK. Forholdet mellom klubben og kommunen er fortsatt uavklart. (Foto: BRG/Filter Arkitekter)
Powered by Labrador CMS