Medlemmer i Søgne Dykkerklubb har siden 2015 ryddet havbunnen for søppel og spøkelsesredskap på Sørlandskysten. De siste årene har de fått fantastisk hjelp av frivillige med hjelpebåter. Nå er klubben nominert til Norges gjeveste miljøpris.

Søgne dykkerklubb finalist til Gullklypa 2022

Publisert Sist oppdatert
Finalistene: Fra venstre Fjord Cleanup, Ruben Oddekalv, Bente Fiskerstrand, Ståle Pedersen og Søgne Dykkerklubb.

– Dette er finalistene som kan vinne Norges gjeveste miljøpris, Gullklypa 2022. Prisen deles ut av stortingspresident Masud Gharahkhani under Hold Norge Rent-konferansen 9. mai i Sandvika, skriver Hold Norge Rent i en pressemelding tidlig onsdag morgen.

Hvert år deler Hold Norge Rent ut prisen Gullklypa. Utmerkelsen er en hyllest til en ildsjel eller organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats mot forsøpling i året som har gått. Hvem som vinner prisen og blir årets miljøhelt avsløres under Hold Norge Rent-konferansen som avholdes 9. -10. mai i år.

Årets fem finalister er:

  • Fjord Cleanup (ideell miljøorganisasjon, Oslo)
  • Søgne Dykkerklubb (dykkerklubb, Søgne)
  • Ruben Oddekalv (leder Norges Miljøvernforbund, Bergen)
  • Ståle Pedersen (Besteforeldrenes Klimaaksjon og Dypets Miljøpatrulje, Karmøy)
  • Bente Fiskerstrand (Plastfritt Hav, Giske)

I tillegg til ære og berømmelse, får vinneren også en sjekk på kroner 10.000 fra Ragn-Sells, som blir delt ut under Hold Norge Rent-konferansen i Sandvika.

Sterke kandidater: Av flere titalls forslag har juryen plukket fem finalister på bakgrunn av følgende kriterier:

  • Kontinuerlig arbeid over tid
  • Systematisk opprydding
  • Antall kilo ryddet
  • Evne til å engasjere andre i arbeidet mot forsøpling

– Å gå gjennom årets 56 kandidater har rett og slett vært rørende, sier juryleder Line Berg Dørum fra Orkla Health.

Det er ikke bare teiner som kommer opp etter at dykkere fra Søgne dykkerklubb har vært i vannet. Her kaster Jan Kristoffersen og Karl Klungland et garn som ble funnet ved Bøddelen under et ryddedykk.

– Her er det så mye engasjement og viktig arbeid som blir gjort, både av enkeltmennesker og grupper. Vi har holdt oss strengt til kriteriene og satt til slutt igjen med fem sterke kandidater, som alle bør føle seg som vinnere, forklarer hun.

Dykkerklubben: Om Søgne dykkerklubb skriver juryen at klubben har siden desember 2015 arbeidet systematisk med å fjerne spøkelsesredskap og søppel fra havets bunn.

«De har gjennomført ryddeaksjoner på store deler av Sørlandet og har vært en foregangsaktør i oppryddingsarbeidet av tapte fiskeredskaper i Norge.

Dykkerklubben har i underkant av 100 medlemmer og organiserer ryddeaksjoner cirka to ganger per uke hele året. Siden starten har de ryddet over 5.000 tapte teiner. Søgne Dykkerklubb driver holdningsskapende arbeid og samarbeider tett med andre aktører i regionen. I 2022 mottok de Kristiansand kommunes miljøpris for sitt arbeid.»

Leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland sier til N247 at det er moro å få annerkjennelse for det arbeidet de gjør.

– Denne prisen henger høyt og gir gjenklang ut over lokalmiljøet. Uansett pris eller ikke er det en ære å bli nominert. Vi kommer til å reise inn til Oslo i mai som i seg selv er en viktig konferanse for miljøet, både på land og i sjø, sier han.

Powered by Labrador CMS