Søgnes historie: Inviterer til boklansering

Publisert

Torsdag 17. november inviteres det til boklansering i Kultursalen på Søgne gamle prestegård. Det er «Søgnes historie - Bind 2, 1605 - 2020» skrevet av Trond Bjerkås som presenteres for publikum denne dagen etter at historiker Trond Bjerkås og arkeolog Frans-Arne Stylegar i november 2018 fikk oppdraget med å skrive Søgnes historie. 
Bind 1 som omhandler perioden  fra «Sol» til 1605, skrives av Stylegar og skal etter planen utkomme i 2023. 

- Lang modningsprosess
Torvald Hellum som  sitter i redaksjonskomiteen for Søgnes historie sier til N247 at verket som nå utgis har hatt en usedvanlig lang «svangerskapsperiode» med oppstart helt tilbake til slutten av 1920-tallet. 
- Allerede da var mange opptatt av å skrive Søgnes historie, ikke minst på 50- og 60-tallet da det å skrive bygdebøker gikk som en farsott over landet og engasjere mange historikere også her lokalt. Flere sentrale personer var tungt inne for å få dette til, men ble som regel møtt med hoderisting og manglende økonomi for å kunne realisere et slikt prosjekt, utdyper Hellum.
- Helt til kommunesammenslåingen ble aktualisert og pengene satt løsere. Da kom det politiske vedtaket som sikret økonomien som skulle til for å få boka realisert, tilføyer han. 
Om de to som nå skriver Søgnes historie mener Hellum det neppe kunne blitt foretatt et bedre valg. 
- Bjerkås ble sterkt anbefalt av miljøet på UiA, og Jostein Andreassen hadde bare ett ønske om hvem som kunne skrive den eldste delen av historien. Heldigvis sa Stylegard ja, sier Hellum og legger til at Stylegard som tidligere fylkeskonservator i Vest-Agder hadde mye av stoffet i hodet allerede. 
Roser frivilligheten
Da bokprosjektet ble lansert i november 2018 hadde daværende Søgne kommune innvilget inntil kroner to millioner. Søgne og Greipstad sparebank er inne som den største enkeltsponsoren med et bidrag på 400.000 kroner til boka. Næringslivet for øvrig har støttet prosjektet med omlag 260.000 kroner, mens lag og foreninger i alt bidrar med kroner 570.000. I tillegg har fylket bevilget 20.000, og en kronerulling sørget for ytterligere 26.000 kroner til bokprosjektet.
- Noe av det mest oppsiktsvekkende synes jeg har vært lag og foreningers enorme vilje til å bruke penger på Søgnes historie med hele 570.000 kroner til sammen for å sikre utgivelsen. Jeg skulle like å se den kommunen som kunne få lag og foreninger så sterkt på banen, sier Hellum (bildet). 
Bind 2 som nå skal presenteres for leserne er på 380 sider og er rikt illustrert med 30 originale illustrasjoner.
- Totalt i begge bind er det over 60 originale illustrasjoner, flotte tegninger av Egil Torin Næsheim som er over 80 år gammel. Som en oppsummering vil jeg si at vi har seilt i medvind så godt som hele tiden etter at arbeidet med Søgnes historie for alvor ble startet opp, sier Hellum. 
Gratis adgang, husk påmelding
Når arrangørene i samarbeid med Søgne og Greipstad sparebank inviterer til lanseringsfest 17. november er det gratis adgang, men arrangørene melder om stor interesse for et begrenset antall plasser i Kultursalen på Søgne gamle prestegård. 
Boka blir presentert av forfatter Trond Bjerkås, og det blir kommentarer ved professor Bjørg Seland. Videre blir det underholdning med Jonas Fjeld med musikere, kåseri av Andreas Hompland og det skal fremføres fire sanger fra «Sanger om Søgne». 
For å melde interesse til lanseringen er det påmelding til Kristen Fløgstad på epost kristenflogstad@yahoo.no eller telefon 917 55 986. Det er Mediegruppa i samarbeid med Søgne Historielag og Søgne Mållag som er arrangører av denne festkvelden. 
Sist oppdatert 19.10.2022 klokken 13:29 av Nicolai Prebensen
Plakat fra arrangør. (Foto: .)
Powered by Labrador CMS