Status for Birkelid bro

Publisert

Under den store flommen høsten 2017 ble gang- og sykkelbroa til Birkelid totalskadet, og daværende Songdalen kommune måtte stenge broa for all videre bruk. 
Nesten ett år etter at broa ble stengt, uttalte daværende teknisk sjef i Songdalen kommune til N247  at det å bygge en ny bro til Birkelid til erstatning for den gamle hengebroa, hadde vært et prosjekt hvor det har vært flere usikkerheter. 
- Det er utfordrende og vanskelige grunnforhold på stedet, broa skal krysse et vernet vassdrag og det må utføres stabilitetssikring av elvebredder og skråninger, sa  teknisk sjef den gang. 
I forbindelse med konkurranse om oppdraget med å bygge ny bro, mottok kommunen fire tilbud for selve byggekostnaden. Høyeste pristilbud var i overkant av 28 millioner og laveste tilbud på i overkant av 13,5 millioner. Det var Alliansebygg AS som leverte det laveste tilbudet og som ble tildelt kontrakt for bygging.
- I juni var alle tillatelser på plass, og byggearbeidene er nå i gang. Det er antatt at broa vil være klar rundt årsskiftet, sa Watne til N247 i juli 2019. 
Flere utfordringer
Det skulle etter hvert vise seg at nye problemer dukket opp. Tidlig i januar 2020 var Alliansebygg AS konkurs, og alt arbeidet med broa har stått stille etter dette. Forrige uke ble den store byggekrana på anlegget demontert, bortsett fra dette har det ikke vært aktivitet på byggeplassen. 
- Byggekrana er kjøpt fra konkursboet, og blir derfor nå hentet av nye eiere, sier Harald Hinna, enhetsleder i Kristiansand kommune til N247 mandag formiddag. 
Ny tilbudskonkurranse
Det er fremdeles usikkert når arbeidet med å ferdigstille broa kan komme i gang. 
- Vi holder på å lage nytt konkurransegrunnlag som skal legges ut på Doffin. Planen var å ha dette ute i løpet av mars, men  i den situasjonen vi er i akkurat nå, er det noe usikkert når vi rekker å ha dette klart. Vi har konsulenter som arbeider med å klargjøre dokumenter, men også disse er preget av koronarestriksjoner nå, tilføyer Hinna. 
Den gamle hengebroa til Birkelid fikk store skader i flommen høsten 2017 og ble stengt for all trafikk og senere fjernet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS