Døgnprisen: Over fem ganger dyrere enn resten av landet onsdag

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag blir døgnprisen per kWh i sør (NO2) over fem ganger høyere enn i resten av landet. Sør må ut med 94 øre, mens døgnprisen i resten av landet er like under 19.øre. I prisene er ikke avgifter, nettleie, eventuelle påslag regnet med.

Strømstøtten slår inn ved en døgnpris på 70 øre. Da dekker staten 90 prosent over 70 øre per kWh.

Søndag skal prisområdet i sør (NO2) betale 85 øre per kWh i døgnpris. Våre naboområder 24 øre. Forskjellene fortsetter grunnet stor eksport til utlandet via kablene som går ut fra sør. I spotprisen er det ikke tatt med avgifter, påslag og nettleie.

Strømstøtten vil slå inn mandag, og staten vil dekke 90 prosent av 15 øre da støtten slår inn ved en døgnpris på 70 øre.

Maksimumsprisen blir 92,8 øre og minimumsprisen 70,7 øre. Tilsvarende priser i Oslo og Bergen blir 34,2 øre og 16,1 øre.

Lørdag skal vi i sør betale over fire ganger i sør som i resten av landet. Døgnprisen her nede blir 69,2 øre (63 øre søndag) mens resten av landet betaler rundt 14 øre per kWh.

Produsentene i NO2 får godt betalt for strømmen lørdag: prisene ligger 55 øre/kWh over prisnivået i NO1. På det meste skiller det over 70 øre/kWh. Klokken 05.00 betaler kundene i NO2 78 øre/kWh, mens resten av landet slipper unna med 6 øre/kWh – før nettleie og avgifter, skriver Europower på sine nettsider fredag.

Strømanalyseselskapet skriver videre strømprodusentene i sør tjener 60 millioner kroner mer på én dag enn om prisene hadde vært lik som Oslo.

Fredag blir strømprisene i sør over tre ganger dyrere enn i våre naboprisområder, Oslo og Bergen.

Snittprisen i sør blir 72 øre, mens «naboene» betaler 20 øre per kWh. I prisene er ikke nettleie, avgifter og eventuelle påslag beregnet.

Dyrest er strømmen mellom 09 og 10 fredag morgen i følge strømbørsen Nord Pool.

Torsdag stiger prisene på strøm igjen, mest i NO2 (sør). Døgnprisen blir i overkant av 50 øre per kWh, mens naboprisområdene stiger fra 5,5 øre til 17 øre.

Maksprisen i sør blir på 62 øre mellom 20 - 21, og minimumsprisen i timeperioden 14 - 15.

Det er strømbørsen Nord Pool som melder dette onsdag ettermiddag og i strømprisen er ikke avgifter, nettleie og eventuelle påslag medregnet.

Onsdag blir strømprisene lave. Tirsdag er prisen minus 3,9 øre, noe som skyldes overproduksjon av strøm på grunn av uværet «Hans».

Våre naboprisområder får en døgnpris på 5,5 øre onsdag, mens NO2 (sør), får en døgnpris på 12,3 øre. Prisen er spotpris på strøm per kWh, og avgifter, nettleie og eventuelle påslag er ikke medregnet.

Tirsdag får alle prisområdene i Norge negativ strømpris gjennom hele døgnet, med unntak av én time i NO2 (sør).

– Det er første gang Bergen (NO5) og Kristiansand (NO2) har en negativ døgnpris, det har aldri skjedd tidligere, skriver strømanalyseselskapet Europower mandag ettermiddag.

I følge strømbørsen Nord Pool blir snittprisen i vårt område minus 3,9 øre, relativt likt som i de andre prisområdene.

I følge Europower skyldes de negative prisene uværet «Hans» hvor kraftprodusentene slipper ut mye vann på grunn av store nedbørmengder. Lavt forbruk og ferietid fører også til de lave prisene.

I timen fra 07 til 08 får NO2 en kilovattpris på 0,3 øre. Avgifter, nettleie og påslag er ikke medregnet i prisene.

Mandag får vi flere timer med negative strømpriser. I følge strømbørsen Nord Pool vil strømmen holde seg rundt null, eller noe under fra klokken 12 til klokken 18.

Døgnprisen i sør blir 19,3 øre mens prisområdene i Oslo og Bergen får en gjennomsnittspris rundt åtte øre. Makspris i sør blir 59 øre per kWh, i naboområdene 24 øre.

Dette er spotprisene, avgifter, nettleie og påslag er ikke beregnet.

– Som kjent har det i sommer vært så mye fornybar strømproduksjon i Nederland, at landet har hatt problemer med å få brukt den opp – hvilket har presset prisene i andre land i samme marked. Vi får ikke helt den samme effekten mandag, skriver Europower på sine nettsider søndag.

Søndag fortsetter prisforskjellene på strøm i landet. Snittprisen i vårt prisområde (NO2) blir på 58,4 øre mens naboområdene Oslo og Bergen skal betale 19,3 øre per kWh. Det uten at avgifter, påslag og nettleie er beregnet.

Det betyr at abonnentene i sør betaler tett på tre ganger mer for strømmen enn i NO1 og NO3. Lørdag betaler NO2-kundene nesten fire ganger så mye som naboprisområdene.

– Eksport mot Storbritannia og Europa er grunnen til at NO2 får en vesentlig dyrere strømpris enn de andre norske prisområdene. Både mot Danmark, Tyskland og Storbritannia blir det nær full eksport lørdag. Også mot Nederland blir det flyt av strøm, men der er behovet for import ganske lite, skrev strøanalyseselskapet Europower på sine hjemmesider fredag.

Selskapet skriver videre at prisene i NO2 reflekterer hva produsentene mener er vannverdien for øyeblikket.

Lørdag blir strømprisen i sør nesten fire ganger dyrere enn i våre naboprisområder, Bergen og Oslo.

I sør blir døgnprisen 77 øre, mens naboene får en døgnpris på 20 øre per kWh. I prisen er ikke avgifter, nettleie og påslag beregnet. Strømstøtten trer inn når døgnprisen er over 70 øre per kWh, noe som betyr at staten dekker 90 prosent av syv øre i sør lørdag.

Torsdag: – Produsentene får nesten full uttelling for englandskabelen i år. Fortsetter det slik, blir eksporten til Storbritannia på over 9 TWh, skriver Europower på sine nettsider.

Nettstedet skriver videre at allerede i juli i år hadde Norge eksportert mer strøm til England i år, enn vi gjorde for hele 2022.

Strømmen sendes i kabler fra strøm produsert i sør, derfor må vi i prisområdet NO2 (sør) betale adskillig mer for strømmen.

Tidligere har områdene Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen hatt like priser. Fredag må vi ut med langt over dobbelt så mye, 61 øre i snitt per kWh enn de andre områdene i sør. Disse skal betale 24 øre i snitt per kWh. Alle avgifter, påslag og nettleie er ikke medregnet i kilowattprisen. I nord blir prisen 20 øre per kWh. I det området belastes ikke kundene med merverdiavgift.

Strømstøtten slår ikke inn før gjennomsnittsprisen overstiger 70 øre per kWh.

Powered by Labrador CMS