Innovative Øystein Tjomsland har sjøsatt et helt nytt prosjekt. Resultatet ble finsk rekord med over tre sekunder i debuten mandag kveld. Tre år gamle Weikko kan allerede være den beste unghesten finnene noen gang har sett på dette tidspunktet av karrieren.

Tjomsland smadret finsk rekord med debutant

Publisert

Innovative Øystein Tjomsland har sjøsatt et helt nytt prosjekt. Resultatet ble finsk rekord med over tre sekunder i debuten mandag kveld.

Travtrener Øystein Tjomsland har de siste drøye 10 årene gått sine egne veier både hva gjelder utholdenhetstrening og mentaltrening av sine hester. For to år siden kastet 52-åringen fra Søgne seg over et helt nytt prosjekt for å utfordre seg selv; han tok inn en finsk kaldblodshest på stallen.

Kort forklart; kaldblodshestene som konkurrerer i Norge og Sverige tilhører samme rase, og konkurrerer stort sett på samme vilkår på begge sider av grensen. Finnene har også sin egen kaldblodshest som de konkurrerer med, men denne er avlet frem av et annet genmateriell og godkjennes ikke for starter i Norge eller Sverige før de er oppe på elitenivå. De finske kaldblodshestene er generelt senere utviklet enn sine norske og svenske artsfrender. Men andre ord; den perfekte utfordring for en innovativ og nytenkende travtrener som Øystein Tjomsland.

-Finnene var gale!

Tre år gamle Weikko har vært i sørlendingens trening i to år, og sakte, men sikkert har Tjomsland utviklet den finske kaldblodshesten etter sine velprøvde treningsprinsipper. Mandag kveld var det duket for debut på den finske travbanen Mikkeli, beliggende drøyt 20 mil nordøst for Helsinki. Og for en debut det ble. Tjomsland satt selv i sulkyen da hans finske prøveprosjekt på fire bein dundret rundt Mikkeli-ovalen og kom til mål nærmere 150 meter foran nærmeste konkurrent. Vinnertiden ble enorme 1.26,2 over 2100 meter, og med det smadret Weikko den tidligere finske rekorden med 3,2 sekunder.

- De finske tilskuerne var helt gale! Det er ikke ofte man får trampeklapp for en prestasjon på travbanen på en vanlig mandag. Det verste av alt er at Weikko gjorde dette veldig enkelt, forteller en strålende fornøyd Øystein Tjomsland etter løpet.

Mental styrke etter 200 mils reise

Den urutinerte 3-åringen imponerte sin trener ikke bare med selve prestasjonen i løpsbanen. Tjomsland fokuserte også på hestens mentale styrke etter den oppsiktsvekkende debuten.

- Man må huske på at han tross alt har reist over 200 mil den siste uka for å få starte i dette løpet. Tre år gammel går han altså ut og knuser konkurrentene på denne måten, det er helt vanvittig, påpeker den suksessrike treneren og kusken.

Blir finsk nasjonalhelt?

Etter debutløpet går Weikko videre til Tjomslands svenske filial utenfor Sundsvall i Sverige før han siktes mot finalen av løpsserien han vant i kveld, som går av stabelen 1.desember. Deretter kommer superfinnen tilbake til Norge for å trenes og utvikles ytterligere i Tjomslands suksessvåpen; sandgropa.

- Det store målet neste år er det finske Kriteriet, og jeg tror allerede han travet raskere i kveld enn det de vant dette løpet på i fjor! I Norge får han jo ikke starte før han kan gå ut i eliteløpene, så han får bli en finsk nasjonalhelt så lenge, sier Øystein Tjomsland med et bredt smil om munnen.

Powered by Labrador CMS