
Vil hedre englandsfarerne: - Vi skal minnes historien, ikke kopiere den
- Vi skulle seilt over til Skottland for å hedre englandsfarerne 9. april i 2020. Da var det 80 år siden krigen brøt ut, men det ferske utbruddet av koronautbruddet stanset oss. Nå har vi lagt opp til at vi reiser over 9. april i år, så sant værgudene spiller på lag, sier Jarle Føreland, Tony Teigland og Frode Stokkeland til N247.
Fire personer
I tillegg til det trekløveret, skal også Willy Pedersen fra Kristiansand være med på ferden.
Jarle Føreland kommer opprinnelig fra Lillesand, mens Tony Teigland er oppvokst i Oslo. I dag bor de begge på to forskjellige steder i bydelen Grim, mens Frode Stokkeland kommer fra Flekkerøy.
Det var Føreland som kom på ideen om å minnes de mange englandsfarerne som dro over Nordsjøen i småbåter for å bidra engelskmenn i kampen mot Nazi-Tyskland i krigens startfase. Mange av de som dro fra Agder (se sak under) hadde ingen erfaring fra hav og sjø, og det ble mange dramatiske døgn ute på havet. De organiserte overfarten sjøl, og alt gikk på måfå, uten både vest og kart.
«Fri IV»
- Jeg er veldig interessert i historie, og spesielt i det som skjedde den gang krigen brøt ut, og den bragden sørlendinger og nordmenn forøvrig gjorde den gang. For fire år siden tok jeg kontakt med Tony om han kunne tenke seg å være med. Han eier sjekta «Fri IV» som vi skal bruke på overfarten. Dermed startet vi planleggingen, og det meste lå til rette for turen. Så kom dessverre pandemien i mars for snaue to år siden, og vi måtte avlyse. Men nå er vi klare, og vi har, og holder på å forberede oss veldig til avgang den 9. april, sier Jarle Føreland.
Tur retur Hanstholm
Sjekta de skal reise over til Skottland med, er 22 fot lang, og er bygd i 1990.
- Jeg var blant annet over Skagerrak tur retur Hanstholm i mars måned for to år siden. Det gikk helt greit, sier båteier Tony Teigland, som forteller at turen over Nordsjøen starter i Randesund.
- Så blir det langs kysten mot Lindesnes, før vi setter baugen vestover mot Skottland og byen Buckie, som ligger nord for Aberdeen. Vi regner med å bruke alt fra tre til fem døgn på ferden, sier Tony, som mener det er ansvarlig å dra ut i 10-12 sekundmeter vind.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Tre av det firemanns store mannskapet som skal dra over Nordsjøen i den 22 fot store sjekta i bakgrunnen. Fra venstre er båteier Tony Teigland, videre Jarle Føreland som fikk ideen om prosjektet, og Frode Stokkeland som skal være skipper. Willy Pedersen var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Arild Hansen).
- Det kommer jo an på hvilken retning vinden har, sier Tony, som retter blikket mot Jarle. Sammen er de skjønt enig i en ting, en veldig viktig en, de må få tak i en kaptein, en skipper som kan dette med hav og sjø.
Bred erfaring
- Vi kjente jo til Frode Stokkeland fra før av. At han var en av lederne i speiderne på Flekkerøy, og at han var en ivrig bølgepadler og vant til å ferdes på havet i nær sagt alt slags vær. Vi ble veldig glad da han takket ja , sier Jarle Føreland og Tony Teigland.
Frode har vært med i Flekkerøy BK Sjø i ti år, og han startet Flekkerøy Bølgepadlere i 2017, etter å ha drevet med denne sporten syv år i forkant.
Gjennom sitt virke som speiderleder, har han ført deres mange seilskuter blant annet til Danmark, Sverige og helt opp til Bodø.
- Jeg har vært mye på sjøen siden jeg var en liten gutt, så jeg var vel aldri i tvil da jeg fikk spørsmål om å bli med på turen som skipper, sier Stokkeland til N247.
200 treningstimer
Han har så langt langt vært med på 30 treningstimer, mens resten av mannskapet har vært gjennom 150 av de rundt 200 treningstimene de skal gjennom før overfarten 9. april.
- Skulle været slå seg vrangt rundt den datoen, må vi i så fall få det gjennomført før 17. mai, sier Flekkerøy-mannen.
- Det handler ikke bare om treningstimer i forkant, men også om dugnad. Mye skal gjøres underveis. Vi har blant annet slitt ut to eldre båter under trening så langt. Det handler blant annet om vedlikehold av båten vi skal dra over med, og mye annet, sier båteier Tony Teigland.
- Notatet vi lagde som et utgangspunkt før vi startet med prosjektet. Det gir en oversikt over den historiske bakgrunnen og status for hva vi visste da. Nå vet vi mer etter å ha kartlagt og lett i diverse kilder. Men, jeg har ikke fått sammenfattet funnene våre ennå, så jeg har dessverre ikke noe offisielt tall med mer å komme med som korrigerer det vi visste ved oppstart i 2018, skriver Bjørn Tore Rosendahl som en innledning til artikkelen under.


Willy Pedersen (f.v.), Jarle Føreland og Tony Teigland ombord i Fri IV. (Foto: Privat)