Vinnere av Fylkesmesterskapet for elevbedrift 2020

Publisert

- Mange premier og forskjellige priser ble delt ut da Fylkesmesterskapet for elevbedrifter hadde direktesending på nett 8. juni. Vi fulgte spent med i sendingen, og til slutt var det bare en pris som ikke var delt ut. De begynte å fortelle mer og mer om vinneren uten å røpe navnet, og etter hvert var det mange ting som stemte med oss to, forteller Kaja Grindland og Tomine Netland til N247. 
De er begge elever på åttende trinn ved Oasens skole på Birkelid, og legger til at de ble temmelig overrasket da det gikk opp for dem at de hadde vunnet hovedprisen og blitt Fylkesmestere i konkurransen. Opprinnelig skulle arrangementet vært holdt i lokalene til Q42, og elevene skulle ha vært til stede, men skal vi tro de to ungdommene var spenningen ikke mindre da de fulgte det hele via nett i klasserommet ettersom det planlagte arrangementet ikke kunne gjennomføres med nåværende smitteverntiltak.
Kajtom
De to unge jentene har siden starten av skoleåret jobbet med elevbedriften som de kaller Kajtom EB. Forretningsideen deres er å produsere hilsningskort med oppmuntrende tekster. De har tatt bilder, produsert kortene, drevet markedsføring og salg. Kortene selges i pakker med fem kort, og jentene har allerede solgt noen hundre pakker. 
- Vi har enda flere igjen, og de har vi tenkt å selge på Tangvall den onsdagen som det er Handelens dager, i slutten av juni, sier jentene. 
Juryens begrunnelse
Det er stiftelsen Ungt entreprenørskap som arrangerer konkurransen blant elevbedriftene, og da vinneren ble kåret hadde juryen blant annet følgende å si:
- De har hatt en bred markedsføring, noe vi har sett på som viktig. De har hatt dørsalg, salg via sosiale medier og de leverer gjerne hjem på døra til kjøperne. De har vært flinke til å stå på og få produktet ut. Produktene er merket med deres logo som er enkel, ren og tydelig. Med sitt produkt håper de å gjøre en forskjell i hverdagen og glede andre, de har laget et produkt med mening, noe som du kan bli glad i. De har også forberedt seg godt og har jobbet på fritida for å ha en startkapital. De har vist et godt samarbeid og en stor ståpåvilje. 
Om elevbedrift i ungdomsskolen
I sin informasjon skriver Ungt entreprenørskap at Elevbedrift er et program hvor elevene utvikler samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering og drift av en Elevbedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag i tillegg til tverrfaglige temaer.
De nykårede fylkesmestrene forteller til slutt at 20 prosent av inntektene deres gis videre til et godt formål. Jentene har valgt å støtte et prosjekt som hjelper barn på Filippinene til å få mulighet til å gå på skole. 
Duer like fin som dette bildet og Du lyser opp livet mitt, er bare to eksempler på de kreative tekstene jentene har brukt på kortene de produserer. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS