Dykkerne fra Søgne fant et båtvrak under helgens ryddeaksjon.

Dykkerne fra Søgne fant båtvrak i Farsund

Publisert Sist oppdatert
Noen av de frivillige som denne helgen og de kommende dagene rydder søppel og spøkelsesredskaper i Farsunds skjærgård.

Dykkere fra Søgne dykkerklubb fant et 20 fots båtvrak på 30 meters dyp. 

– Båten lå sånn til at vi kunne feste tau i den og tatt den på slep, forteller styreleder Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb til N247.

Dykkerne har denne helga vært i Farsund-skjærgården sammen sjøspeiderne fra Flekkerøy og frivillige fra Songvaar Fyrs Venner for å rydde spøkelsesteiner og annet marint søpppel på havbunnen.

Det var under et av dykkene ytterst i skjærgården mellom Søndre Katland Fyr og Markøy Fyr dykkerne observerte båten som var senket på 30-40 meters dyp, fylt med steiner.

– Enkelt

– Det var enkelt å få festet tau til vraket og med vår dykkerbåt «Snorkel III» fikk vi tatt under slep. Etter hvert steg båten opp til vannflaten og tauet til land, sier Klungland.

Ved siden av båtvraket så har dykkerne funnet en påhengsmotor, et fjernsyn, utallige teiner, ruser, garn, bildekk og bilbatterier.

De frivillige fra Søgne og Kristiansand samarbeider med Venner av Søndre Katland og Farsund kommune om rydding av skjærgården - et samarbeid som har vart i tre år.

– Havmonsteruka i Farsund er et godt eksempel på hvordan frivilligheten kan jobbe på tvers mot et felles mål - nemlig en renere skjærgård. Ikke minst viktig er samarbeidet med ungdomsskolen i Farsund. Ungdommene blir bevisste på alt søppel

som er dumpet i sjøen, og jeg vet de blir overrasket over hvor mye søppel og mistet fiskeredskap som befinner seg under havoverflaten, sier daglig leder Geir Smebøle ved Songvaar Fyrs Venner til N247.

Norsk Dykkerforbund og Norsk Fyrforening sentralt støtter ryddeaksjonen denne uka.

– Fyrene er en viktig del av vår kystkultur og vi mener det er viktig at de frivillige organisasjonene som jobber med bevaring av de maritime verdier, gjør dette sammen. Under denne helga så har frivillige fra fire fyr på Sørlandet deltatt, fra Ytre Møkkalasset ved Tvedestrand i øst til Songvår, Hatholmen og Søndre Katland i Spind ved Farsund i vest, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening til N247.

Les også:

Powered by Labrador CMS