Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har meket håbrann i sommer.

Haisommer: Merket fire ilske muskelbunter på 2,5 meter

Publisert
Teamet som var ute og merket håbrann. Fra venstre: Inspektør Harald Knotten og skipper Palmar Knardal (Fiskeridirektoratet), forskerne Keno Ferter og Otte Bjelland (HI). I bakgrunnen ser du båten Rind, fra Fiskeridirektoratets sjøtjeneste.

«Fra en liten plattform lengst bak på båten speider havforskerne Keno Ferter og Otte Bjelland ut over horisonten. Etter mange måneder med forberedelser, er de endelig ute på havet utenfor Vesterålen. Nydelige værforhold og ferske tips om håbrann i området skaper forventninger.»

Slik innleder Vibeke Lund Pettersen en artikkel delt fra Havforskningsinstituttet nylig.

Se video lenger nede i artikkelen.

Hun skriver at sammen med havforskerne står inspektør i Fiskeridirektoratets sjøtjeneste, Harald Knotten. Han holder i en kraftig fiskestang, og sveiver sakte inn snøret fra 40 meters dyp.

– Plutselig brytes den sommerlige idyllen med kraftige rykk i stanga. Kan det være hai på kroken?

Etter mye strev blir haien (brugda) tatt inn til Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Rind, og haien blir merket med satelittsender. Formålet med merkingen blant annet er å kartlegge haienes vandring.

Det er første gangen at håbrann er blitt merket med både satellitt- og sporingsmerker i norske farvann. Sporingsmerkene gir forskerne mulighet til å spore haiene i sanntid så lenge de er i overflaten, mens satellittmerkene logger informasjon om dybde, temperatur, og lys.

Video under: Havforskningsinstituttet

– Håbrannen er en viktig predator, og vi trenger mer kunnskap om disse store predatorene for å forstå hele næringsnettet og økosystemet i havet, forteller havforsker Claudia Junge, prosjektleder for Sharks on the move.

Skånsom behandling

– For å holde haien i ro inntil båten mens merkingen pågår, legger Otte Bjelland et tau rundt halen og et rundt buken på haien. Det rundt buken legges bak brystfinnene, og foran ryggfinnen, slik at festet er godt.

– For å sikre at haien får nok vann inn gjennom gjellene mens den ligger inntil båten, går båten sidelengs. Da brukes innfelte sidepropeller framme og bak for å bevege båten, slik at det er trygt for haien, står det i artikkelen.

«Feltsesongen på hai er avsluttet for i år, men vi tar likevel i mot tips om observasjoner. Registrer din observasjon her: dugnadforhavet.no

Nummeret til «hai hotline» er 55 23 85 60.»

Powered by Labrador CMS