Landøydna.

Planten til besvær!

Lotteri-dugnad mot Landøyda problemet

Publisert

Av Tor Gunnar Ormestad, Søgne Bondelag

Bondelaget har heller ingen intensjon om å utrydde levekårene for kamirspinneren. Men etter som landøyda er en plante med stort potensiale for foryngelse, ser vi på dette som et større farevarsel for landbruksarealene enn nytte for sommerfuglen -kamirspinneren.

Landøyda-planten er kommet for å bli, men holde den i sjakk er en jobb som må gjøres. I teorien inneholder en plante rundt 2000 frø, og med flere planter stående igjen rundt om vil dette bli mange på sikt.

200 gram

Grunnen til at planten er så farlig i landbruks sammenheng, er at en voksen hest/ku kan få kroniske leverskader av kun 200 gram. Og siden landøyda er en helt grønn plante første året, vil dette skape store utfordringer i ei grønn eng. Eksempelvis Leiredale og alle andre gressområder i kommunen.

Restavfall

Tiltaket der larvene observeres eller mistenkes å være i området, er det innafor å klippe av det gule på planten. For så å kaste det i restavfall dunken. Men etter som forsøksringen går ut med, er beste måte å forhindre foryngelse det å rive den opp med rota.

Og som nevnt tidligere planten sorteres som restavfall, slik at dette blir brent. Helst i en søppelsekk som knyttes sammen.

Loddtrekning

I et forsøk på å få kontroll med landøyda problemet går Søgne Bondelaget ut med ei loddtrekning på flotte lokalproduserte produkter og gevinster.

Det du må gjøre er å ta på hanskene forså å plukke blomster. Putte det i søppelsekker og sende et bilde av sekken/ene til oss. Større mengde blomster sier seg selv-flere lodd! Trekningen blir i slutten av måneden.

Styret i Søgne Bondelag- tlf. 40510657 / 46922805

Og ikke glem, skulle du se noe til kamierspinneren så tar du kun den gule blomsten.

Powered by Labrador CMS