
Ny redningsskøyte til ti millioner kroner
- Med denne nye båten kan vi gjøre en enda bedre jobb enn vi kunne med Egil J. Nygaard. Vi kommer raskere frem, og vi har plass til mer utstyr. Det sier skipper Arild Mulder og operativ leder Kjell Rune Ugland.
Den gamle redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygaard skal nå byttes ut med en flunkende ny skøyte, spekket med moderne utstyr. Anskaffelsen er mulig takket være at en privatperson har donert hele summen på rundt ti millioner kroner som det koster å anskaffe en ny.
Til Tønsberg
- Den gamle skal til Tønsberg og være operativ der til Tønsberg får ny båt. Båten de har nå, skal bli en redningsbåt. Deretter skal Kaptein Egil J. Nygaard permanent til Moss, sier Ugland.
Redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygaard er ti år gammel, og har vært stasjonert i Kristiansand hele tiden. Enkefru Nygaard, donerte i sin tid hva det kostet å anskaffe skøyta.
- Båten har fungert veldig bra i alle år. Nå er vi så heldige at vi har fått ny båt. Det er helt fantastisk at en person har donert summen som skal til for at Redningsselskapet kan få ny redningsskøyte i Kristiansand. Det gjør at vi kan gjøre en enda bedre jobb, sier Mulder.
Spekket med utstyr
Den nye redningsskøyta er spekket med teknisk utstyr. Båten er
- Vi får med andre ord en båt som blir lett å manøvrere i trange og ufremkommelige farvann. Båten er større enn det vi har hatt. Nå driver vi og trener og kurser oss opp slik at mannskapene som skal betjene båten vet hvordan alt utstyret skal brukes, forklarer Mulder. Til sammenligning er Egil J. Nygaard
- Den er bredere og gir oss en mer funksjonell hverdag, sier Ugland.
Bildet: Årlig har vi mangfoldige hundre oppdrag totalt. Med den nye redningssskøyta kan vi gjøre en enda bedre jobb for sjøfarende i Søgne, Kristiansand og Lillesand, sier Arild Mulder. (Foto: Ivar Eidsaa)
Fantastisk båt
- Båten er helt fantastisk å kjøre. Vi får en helt annen arbeidsplass om bord. Selve hytten er dobbelt så stor. Båten veier 11,5 tonn, og er bygget i glassfiber. Det gjør båten litt tyngre sammenlignet med andre redningsskøyter som er bygget i karbon. Fordelen med glassfiber er at båten blir bedre å manøvrere, sier Mulder.
Varmesøkende kamera
- Vi har en ballasttank på tusen liter i baugen som vi kan fylle og tømme etter behov. Den har interseptor i tillegg slik at vi kan heve og senke den alt ettersom vi måtte trenge det, sier Ugland.
- Hva er båten utstyrt med for å gjøre en god jobb på havet for dem som måtte trenge assistanse fra dere?
- Den har varmesøkende kamera, som gjør det lettere å søke etter personer som er savnet på havet. Den har radiopeiler som gjør at den kan peile båter som selv er utstyrt med VHF-radio. Båten har også sikkerhetsnett som vi kan føre under og opp på personer som ligger i sjøen slik at vi kan heise disse om bord, svarer Mulder.
- Vi assisterer også ambulansepersonell dersom det er nødvendig å foreta en redningsoperasjon sjøveien. Med bedre plass, blir det lettere å få en båre om bord.
Båten er også utstyrt med hjertestarter, bårer, spjelkesett og alt vi ellers måtte trenge. Vi stiller med personell som har gjennomgått et 24 timers førstehjelpskurs.
Båten har en rekkevidde på 200 nautiske mil. Det operative området er fra Grimstad til rett før Mandal.
Samarbeider med brannvesenet
Båten har også søkelys, to radarer. Den får nødnett installert over sommeren, det nye landsdekkende nettet som skal være operativt fra og med i høst.
- Vi samarbeider også med brannvesenet i tilfelle brann på eller ved sjø. Båten har også utstyr som gjør at vi kan assistere ved slike anledninger. Vi har egne uttak, en kraftig hydraulisk brannpumpe som pumper
Det er 12 operative lag på båten – alle frivillige. Det er fem mann på hvert lag.
- Det betyr at vi er nesten 60 operative personer som betjener båten. Vi går et døgn hver tolvte dag. Vi har da vakt 24 timer i døgnet 365 dager i året. Det er ingen mangel på frivillige som vil være med. Vi har en venteliste på 30 personer som gjerne vil bidra. Alle har egne jobber. I vanlig arbeidstid har vi en utrykningstid på 30 minutter, sier de to.
Sommerpatruljen
I porteføljen har også Redningsselskapet en egen Sommerpatrulje. Sommerpatruljen har som oppgave å promotere Redningsselskapet og påtar seg små og mellomstore oppdrag. Senest nylig da Egil J. Nygaard var opptatt med to andre oppdrag, blant annet søk etter en savnet kajakkpadler. Da ble sommerpatruljen benyttet til å assistere en båt som hadde motorhavari i Topdalsfjorden, og en charterskute som fikk problemer med roret.
- Vi har mange oppdrag. Vi assisterer blant annet egne medlemmer i Redningsselskapet. Som medlem får man gratis assistanse. Ellers går det mye i å assistere ved motorstopp, tau i propellen, motorer som ikke vil starte og redningssøk. Vi assisterer ofte både brannvesen, ambulanse og politi. Vi er en del av samfunnets totale beredskap og er med i beredskapsplanen for Kristiansand og omegn. Årlig har vi mangfoldige hundre oppdrag totalt. Med den nye redningssskøyta kan vi gjøre en enda bedre jobb for sjøfarende i Søgne, Kristiansand og Lillesand, sier Arild Mulder og Kjell Rune Ugland.

