Totalt utførte Redningsselskapet 440 oppdrag i Agder mellom 1. mai og 1. september i 2023, noe som er en økning på 17 prosent sammenlignet med i fjor.

Størst økning i oppdrag for Redningsselskapet i Agder

– Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Agder har det i sommer vært størst økning i antall oppdrag sammenlignet med resten av landet. Antall søk- og redningsoppdrag har derimot gått ned, skriver Redningsselskapet i en pressemelding torsdag ettermiddag

Totalt utførte Redningsselskapet 440 oppdrag i Agder mellom 1. mai og 1. september i 2023, noe som er en økning på 17 prosent sammenlignet med i fjor.

Tradisjonelt sett så er dette en periode med stort trykk på sjøen. Dette er høysesong for fritidsbåter, noe som også vises i statistikken. Fritidsbåtflåte har vært mottaker av rundt 90% av alle assistanser og redningsaksjoner utført av Redningsselskapet i denne perioden.

Flest fremdriftshavari

Fremdriftshavari er den klart største enkeltårsaken til at folk og fartøy trenger assistanse og hjelp på sjøen. Sett i forhold til sommeren 2022 har vi denne sommeren registrert en økning i oppdrag som følge av fremdriftshavari i Agder, fra 116 til 136 oppdrag i 2023.

De siste årene har vi på landsbasis hatt en tydelig økning i antall båter som går på grunn. I Agder har det derimot vært en nedgang i antall grunnstøtinger sammenlignet med samme periode i fjor. I 2022 var det registrert 35 grunnstøtinger i Agder, mens det i sommer var 26 registrerte grunnstøtinger i fylket.

Når det gjelder brannrelaterte oppdrag, så har vi denne sommeren registrert en økning i antall slike oppdrag i Agder, fra 3 i 2022 til 6 brannrelaterte oppdrag sommeren 2023.

Færre SAR-oppdrag

Når det gjelder antallet alvorlige hendelsene på sjøen, såkalte SAR-hendelser, så var det 64 slike oppdrag i sommer mot 71 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 10 prosent.

– Det har vært en sommer med relativt varierende vær og færre båter på sjøen i perioder. Det gjenspeiles i oppdragsstatistikken med en generell nedgang i antall oppdrag totalt, selv om det har vært en økning enkelte steder. Men vi har likevel hatt flere svært alvorlige hendelser og redningsaksjoner på sjøen i sommer, sier Tom Haakenstad, beredskapssjef i Redningsselskapet.

Haakenstad forteller at Redningsselskapet nå er klare for høstsesong og økt fiskeriaktivitet, og minner om viktigheten av synlighet og riktig bruk av lanterner i den mørke årstiden.

15 liv reddet

Redningsselskapets visjon er at ingen skal drukne, og i perioden 1. mai – 1. september har våre mannskapet reddet hele 15 liv fra drukningsdøden. Dette er en kraftig økning i antall reddede liv sett i forhold til samme periode i fjor der tallet var 7 personer. 4 av tilfellene i sommer var i Agder.

Totalt ble det utført 3541 oppdrag og 442 SAR-oppdrag i perioden over hele landet. Flesteparten av oppdragene i sommer har vært i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Viken. I 2022 var det totalt 3702 oppdrag og 480 SAR-oppdrag i samme periode.

Powered by Labrador CMS