Sitter på kanontuppen på Møvig og ser etter gjester

Publisert

- Vi har alt for dårlig besøk. Og det er ikke på grunn av koronasituasjonen. Slik har det vært i de siste årene, og jeg vet ærlig talt ikke helt hvorfor. Rundt 10-11.000 gjester besøker oss i løpet av året. Og når jeg kan fortelle deg at museet i Hanstholm årlig trekker rundt 70.000 gjester, og det å ikke ha en eneste kanon å vise til i tillegg, er det noe som ikke stemmer, sier driftsleder Arild Andersen på Kanonmuseet på Møvig.
26 sesonger
Andersen har jobbet på stedet Møvig Fort i 26 sesonger, og han fortviler.
- Vi har mye å vise til her ute. Men jeg tror folk har en spesiell og annen innstilling til dette. Men, så opplever vi også at hvis folk først har besøkt oss, så kommer de tilbake. Vi har jo et perfekt området, gode og trygge veier å ferdes på. Det gedigne jordet oppe på fjellet hvor den store kanonen står, er det en vanvittig utsikt, både over vann og land, og selvfølgelig ut mot Flekkerøy, sier Andersen. 
Han legger til at sist gang det ble avfyrt skudd fra den gedigne kanonen var i november 1957.
337 tonn
Hele kanonen veier 337 tonn, og kaliberet på åpningen er 38 centimeter. Selve røret er knappe 20 meter langt. Den har en rekkevidde på 55 kilometer, eller herfra og nesten bort til Arendal. Kula skal opp i 20.000 meters høyde, før den lander, og jo, du leser riktig; Kulas ferd på denne strekningen varer kun i to minutter.
- Det er jo helt spesielt, og jeg syntes det er like gøy å fortelle om denne kanonen og andre ting som den gang jeg begynte i denne jobben i 1994, sier Andersen.
Onsdag traff N247 fire personer som var ute på tur. Tre fra nærområdet, mens Arthur Andersen hadde tatt turen inn fra Flekkerøy.
- Her er jeg på mandager og torsdager. Et veldig flott rekreasjonsområdet. Her stortrives vi, sier turgåeren fra Skibbuveien ute på Østerøya.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her sitter driftssjef Arild Andersen på tuppen av kanonen på Møvig Fort. Bildet er tatt i 1999. Og selv om han har gjort veldig mye godt siden den tid, håper han at flere gjester tar turen ut til kanonen ute på Kroodden. (Foto: Kanonmuseet).

Utstilling
Torsdag 18. juni lokker han med ei interessant utstilling. Tittelen lyder «Menneskene og Møvik», og den handler om historien om krigen og fortet fra 1941 til 1959. Ordfører Jan Oddvar Skisland har takket ja til innbydelsen. 
Alt skal foregå i Sambandsbunkeren hvor det er innredet så fint og flott som tenkes kan, og selvfølgelig med et gammelt preg over seg. Her presenteres personer med bilde og lyd, og her kan du høre presentasjoner og fortellinger som du sikkert ikke har hørt før, eller som du kanskje vil dra kjensel på. Sånn helt lokalt presenteres «Gårdbruker fra Møvik». Mer røper vi ikke.
- Dette blir noe for både gammel og ung, og jeg håper inderlig at folk kjenner sin besøkelsestid. Torsdag 18. juni klokken 18.00, og jeg håper jeg kan si «vær ute i god tid», smiler driftssjef Andersen.
Sist oppdatert 13.06.2020 klokken 11:14 av Nicolai Prebensen
Det slår godt av seg etter at den store kanonkula er skutt ut. (Foto: Privat)
Kanonmunningen er 38 cm. (Foto: Arild Hansen)
Powered by Labrador CMS