Nybygde Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes kommune vil årlig kunne produsere ren, fornybar energi til rundt 3.000 boliger.
Nybygde Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes kommune vil årlig kunne produsere ren, fornybar energi til rundt 3.000 boliger.

Solid førstekvartal for Å Energi

Publisert
Steffen Syvertsen er konsernsjef i Å Energi.
Steffen Syvertsen er konsernsjef i Å Energi.

– Å Energi viser til gode tall fra årets første kvartal. Konsernet varsler åpning av nytt vannkraftverk, og etterlyser samtidig raskere konsesjonsbehandling for utbygging av mer fornybar energi, skriver selskapet en pressemelding fredag.

Det underliggende driftsresultat i første kvartal 2023 for Å Energi er 2 598 mill. kr (2 501). Det gir et underliggende resultat etter skatt på 710 mill. kr ned fra 1 006 mill. kr i 1. kvartal 2022.

– Det er betydelige investeringer som kreves for å levere på de forventingene og oppdraget som samfunnet stiller fremover. Å Energi har et svært solid fundament, både operasjonelt og finansielt, som er helt nødvendig når vi skal produsere mer fornybar energi, bygge mer nett, skape ny industri og redusere utslipp fremover, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi i meldingen.

Store bidrag til samfunnet

Årsaken til et høyere driftsresultat, men et lavere resultat etter skatt, skyldes høyere skatter. Skattekostnaden på underliggende resultat var 1 840 mill. kr (1 431 mill. kr). I tillegg kommer høyprisavgiften med 174 mill. kr. Det betyr at 74 prosent av konsernets resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt, grunnrenteskatt og høyprisavgift. I tillegg vil Å Energi utbetale 1 938 millioner kroner i utbytte til de offentlige eierne, som inkluderer kommunene i Agder og Buskerud, samt Statkraft.

Å Energi åpner snart sitt første vannkraftverk på sju år, Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes kommune. Totalt er det investert om lag 300 millioner kroner i utbyggingen, og det er benyttet flere lokale leverandører.

Powered by Labrador CMS