Arne Olsen intervjuet av Rolf Tag. (Cirka 40 minutter).

Om Lundeelva for en tid tilbake

  Nicolai Prebensen
  05. feb 2017
  12:48
Rolf Tag har brukt mye tid på å dokumentere god gammel kultur i Søgne. Denne episoden er et intervju med Arne Olsen fra 2006 hvor han forteller om Lundeelva i «gamle dager».


Til denne videoen sier Rolf:
Lundeelva er igjen blitt en perle
Lundeelva har sine kvaliteter til alle årstider. Den har blant annet vært brukt til fløting av tømmer og ved i eldre tider. På vinteren brukte de Lundeelva som drifteveg. Det var ikke trygt å kjøre med hest på elveisen før det ble en sprekk etter midten.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Lundeelva midtvinters i 2006. (Foto: Rolf Tag).

Alle som bruker elva i dag setter stor pris på at den igjen er ren. På 60-70 og 80-tallet var elva svært forurenset av kloakk og en del industriavfall. Før var det tilslamming på elvebunnen, nå blir det mer og mer sand og grus som kommer til syne.

Bading
Nå kan man bade i hele elva og det er et stort pluss. Lunde vel, Elveeierlaget, båtforeningen og Søgne dykkerklubb har gjort en stor innsats for å rydde elvebunnen for fremmedelementer. Vi setter også stor pris på at Søgne kommune har gjort en kjempejobb med å fjerne kloakkutslippene til elva.

Lundeelva er igjen blitt en god sjøørret elv. En del menneskelig aktivitet opp gjennom tidene har hindret oppgangen av sjøørret, men nå er det blitt bygget fisketrapp både i Føssa og ved stemmen i Tverråna.

Minner
I 2006 forteller Arne Olsen en del om sine minner om opplevelser opp langs elva fra elvemunningen (lokalt kaldt elvekjeften) og videre opp til Mjåland syd-vest for Lunde skole.

Det er viktig for nåværende og kommende generasjoner at stedsnavn og fangstteknikker blir godt dokumentert.

Arne Olsen om Lundeelva. (Foto: Skjermdump/Rolf Tag)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no