Søndag kommer lokalhistoriker Magne Haugland og forteller og viser lysbilder og film om Biber-ubåten, den tyske enmannsubåten som er utstilt i tilfluktbunkeren i fjellet bak kultursenteret.

Biber-ubåtene: – Hitlers hemmelige våpen i Søgne

Publisert

Søndag 10. mars er det Søgne Historielag som er ansvarlig for temaet på kultursøndagen på Søgne gamle prestegård. Da kommer lokalhistoriker Magne Haugland og forteller og viser lysbilder og film om Biber-ubåten, den tyske enmannsubåten som er utstilt i tilfluktbunkeren i fjellet bak kultursenteret. I foredraget vil Haugland fortelle om hvordan det kom enmannsubåter til Sørlandet, hva nazistene skulle bruke dem til i Søgne og om hvordan en av dem havnet på Søgne gamle prestegård etter å ha vært nedgravd i 60 år. Etter foredraget blir det omvisning i bunkeren der ubåten ligger. Foredraget og omvisningen er gratis.

Haugland ledet arbeidet med å lage utstillingen av ubåten Biber, som i dag vises på Kultursenteret Søgne gamle prestegård.

Fjellhule

I en fjellhule ved Søgne gamle prestegård, kan du se og ta på Hitlers hemmelige våpen – ubåten Biber.

Høsten 1944, om bord på båten Moltkefels fra Köln i Tyskland, skjulte det seg flere store kasser. Kassene ble i all hemmelighet, trodde de i alle fall, losset av i Kristiansand.

To tyske soldater meldte imidlertid fra til motstandsbevegelsen, som på det tidspunktet trodde at kassene inneholdt de beryktede V1 eller V2 rakettene. I stedet viste det seg at de inneholdt en rekke enmanns miniubåter, på tysk kalt Biber (bever). 15 ubåter ble sendt til Stølsvigen på Hisøya ved Arendal, og 14 ble midlertidig plassert i brakker på Tangvall i Søgne.

Torpedoer

Ubåtene var utstyrt med to kraftige torpedoer på hver side og hensikten med å stasjonere dem i Søgne og på Hisøya, var å bruke dem mot allierte skip som de regnet med ville komme. Da freden kom, 8. mai 1945, ble de imidlertid overtatt av Direktoratet for fiendtlig eiendom. Ubåtene ble ribbet for utstyr og dumpet. I 2003 ble tomten gravet ut og seks ubåter ble funnet. Søgne kommune fikk lov av Forsvarsmuseet å beholde en. Ubåten er delvis restaurert og er en kuriositet i verdensklasse, og Hitlers hemmelige våpen i Søgne.

Les også: 

Powered by Labrador CMS