Partileder i Høyre, Erna Solberg og paritets fjerdekandidat ved fylkestingsvalget i Agder, Siri Heimdal Knudsen.
Partileder i Høyre, Erna Solberg og paritets fjerdekandidat ved fylkestingsvalget i Agder, Siri Heimdal Knudsen.

– Blir ikke mer attraktiv med tvang

Publisert

– Etter ti år er det mange skoleelever som av ulike årsaker ønsker seg til et nytt miljø. Da virker det provoserende at administrasjonen i fylkeskommunen vil begrense elevenes mulighet til å velge hvilken skole de vil søke seg til når de skal starte på videregående skole, sier Siri Heimdal Knudsen, fjerdekandidat på Høyres liste til fylkestingsvalget i Agder.

Hun går nå i strupen på administrasjonen som igjen fremmer et forslag om nye inntaksområder for de videregående skolene i Kristiansand. Blant alternativ som nå skal høres før endelig politisk behandling i fylkestinget senere i år, ligger forslag som deler kommunen i to og fører til at elever fra vestlige bydeler får sterke begrensninger i å søke seg til skoler i sentrum og østlige bydeler.

– Har du gått på Tangvall skole og vil søke linjer som tilbys ved Søgne videregående, vil du ikke ha andre alternativ enn å fortsette på det samme skolesenteret. Det er riktig nok en ny moderne skole, men det kan være mange årsaker til at en elev ønsker seg til et nytt miljø, sier den unge politikeren og peker på at det ikke er lenge siden hun selv var i tilsvarende situasjon og derfor kjenner godt de utfordringer unge kan møte.

Et forslag om en midlertidig nærskoleregion rundt Søgne videregående skole ble for kort tid siden avvist av fylkespolitikerne etter at blant andre Kristiansand kommune stilte seg negative til dette.

– Nå får vi et nytt forslag som vil innskrenke elvenes rettigheter, og det synes vi ikke noe om. Vi finner det også provoserende at Arbeiderpartiet ser ut til å støtte et slikt forslag. Det blir ekstra provoserende når samme parti antyder at de vil la 16-åringer få stemmerett, men de skal ikke få velge hvilken skole de vil gå på, utdyper Knudsen.

Partileder Erna Solberg besøkte i januar det nye skolesenteret på Tangvall.
Partileder Erna Solberg besøkte i januar det nye skolesenteret på Tangvall.

– Må gjøre skole tilstrekkelig attraktiv

I likhet med sin partileder, Erna Solberg mener Knudsen at den nye videregående skolen i Søgne må fokusere på å gjøre seg selv tilstrekkelig attraktiv til at elever fra hele regionen ønsker å søke seg hit.

– Høyre er for fritt skolevalg, og med en ny moderne skole må det satses på attraktive tilbud som tiltrekker seg elever fra et større geografisk område. Det må legges vekt på innhold og kunnskap, og skolen må se på hvilke linjer som er attraktive og som de kan tilby elever, sier Solberg.

– Den nye skolen i Søgne er fin og moderne. Likevel reflekterer søkertallene i år at det må settes inn ytterligere tiltak for å gjøre skolen attraktiv for nye elever. Det kan ta noe tid, men skolen blir definitivt ikke mer attraktiv gjennom bruk av tvang, sier Siri Heimdal Knudsen.

Powered by Labrador CMS