«Den gang var dette reiser med ekstrem risiko»

Publisert

14. april skrev N247 om møtet i Nordsjøen mellom Søgne-båten «Sille Marie» og den 22 fot store tresjekta «Fri IV» som i påsken hedret englandsfarerne med å ta turen over havet mellom Norge og Skottland. Dette for å minnes de som dro over i spinkle sjekter under andre verdenskrig for å kunne kjempe mot tyskernes okkupasjon.
Dette skriver Frode Stokkeland om turen og opplevelsene i Skottland etter å ha nådd målet etter en 68 timers tur over havet. Han var skipper ombord under ferden.
Sann glede
«Det var en sann glede for oss - og dønn uventet - å møte solide Søgne-gutter der ute nesten midt i Nordsjøen. Noen utrolig bra bilder ble det også.
Samtidig passet nok dette besøket av Søgne-folk som hånd i hanske til toktets formål som både var å hedre og gjøre bedre kjent det faktum at minst 23 tresjekter med nærmere 100 unge menn fra Sørlandet inkludert Søgne, Flekkerøy og Kristiansand, flyktet til frihet i England i begynnelsen av andre verdenskrig.»
«Den gang var dette reiser med ekstrem risiko, og kun 20 av båtene kom frem. To forsvant sporløst, og én ble stoppet av tyskerne.
 
Arkivets forskere vil, som en følge av det parallelle forskningsprosjektet, etter hvert legge frem en oversikt over hvordan det gikk med alle de unge mennene som risikerte livet kun for å få lov til igjen å risikere livet i de alliertes tjeneste.
Ofret livet
Ikke lenge etter møtet med «Sille Marie», fikk vi noe som sjeldent som «dam blega» ute i Nordsjøen, og da passet det perfekt å stoppe motoren, ta av luene og la initiativtaker til turen, Jarle Føreland si noen særs velvalgte ord om tapet av alle de 321 menneskene som ofret livet under den samlede englandsfarten fra Norge. 
Det ble både høytidsstemt, trist, rørende og fint å se den dyprøde kransen drive bort i storhavet som ble helt stille sammen med oss. 
Holdt stikk
Værmeldingene holdt heldigvis stikk hele veien, og vi hadde kun noen få sjøer som var høyere enn båten, det vil si mellom to og tre meter. Samtidig kom bølgene inn aktenfor tvers, og skjøv oss frem til målet på kun 68 timer, fire timer raskere enn planlagt. Den ene natta fikk vi besøk av to delfiner som kurvet seg vakkert langs skroget i et kvarters tid før mørket skilte dem fra oss.
Vi ble også overrasket over det store antallet oljeplattformer i Britisk sektor.
Men etter å ha «sovet» delvis fastklemt klin inntil en støyende 18 hestekrefters motor i tre netter, skapte det skikkelig godfølelse at sola kom ordentlig frem og tinet oss opp for første gang rett før vi kom til målet Buckie i Skottland. Også kalt Little Norway under krigen. 
Her ventet over 250 skotter, sekkepipeorkester, deres fylkesmann, skotske TV-nyheter og opplesing av brev fra vår forsvarsminister og deres representant for Hennes Majestet Dronningen, eller "The Crown", som hun sa.»
Artikkelen fortsetter under bildet.
Møtet mellom «Fri IV» og «Sille Marie» i Nordsjøen 14. april. (Foto: Marcus Karlsen).
«Deretter ble det sterkt for oss i mannskapet å få gleden av å lytte til livshistorien til mange skotter de to neste dagene. I tillegg til to besøk på lokale kirkegårder, dukket også mannen som ikke visste han hadde en norsk far før han ble 60 år gammel, opp hos oss for gledestrålende å fortelle at han nå var blitt halvt nordmann og hadde verdifull kontakt med sine søsken og familie på Vestlandet.
Overveldet
I det hele tatt ble vi litt overveldet av alle de mange sterke historiene om splittelse, usikkerhet, krig, tap og heldigvis også flere «happy endings» som vi fikk gjenfortalt blant fremmede som tok i mot oss som vi var nær familie. 
Skal vi unngå å gjenta historiens feilskjær, må vi rett og slett aldri glemme dem.
Det vil komme mer informasjon og film fra de originale sjektereisene og deres egne opplevelser som ambassadører for et altfor ukjent tema i ei tid hvor viktigheten av brorskap over grensene dessverre er like aktuell som den gang unge sørlendinger søkte friheten i England med små sjekter.»
N247 vil følge opp den saken når dette foreligger. 
Bildet under: «Fri IV» nærmer seg Buckie i Skottland. (Foto: Anita Crook). 

Bildet under: Brevet fra Dronningens representant.
Sist oppdatert 19.04.2022 klokken 11:57 av Nicolai Prebensen
- Her ventet over 250 skotter, sekkepipeorkester, deres fylkesmann, skotske TV-nyheter og opplesing av brev fra vår forsvarsminister og deres representant for hennes majestet Dronningen, eller "The Crown", som hun sa. (Foto: Frode Stokkeland)
- Det ble både høytidsstemt, trist, rørende og fint å se den dyprøde kransen drive bort i storhavet som ble helt stille sammen med oss, skriver Stokkeland i artikkelen. (Foto: Frode Stokkeland)
Powered by Labrador CMS