Nytt lokalt gourmetprodukt: - Lager minst dobbelt så mye til neste år

Publisert

Etter bare noen få dagers salg har Slakteren i Søgne solgt over halvparten av skinkene som ble hengt til tørk lille julaften i fjor. Etter 12 måneders modning i bedriftens klimarom er ventetiden over og det var med stor spenning Elise Holmen åpnet den første skinka til prøvesmaking. 
- Vi har hatt lyst til å gjøre dette i mange år, men har ikke hatt muligheten før vi fikk et eget klimarom da vi bygget nye lokaler. Tidligere har vi bare hatt mulighet til å produsere pinnekjøtt og fenalår, men nå vil vi selv produsere skinker og pålegg vi tidligere har kjøpt inn fra andre leverandører, sier Holmen. 
For ett år siden ble 12 store skinker først lagt i saltlake en måned før de ble hengt til tørking. Siden er skinkene blitt passet på og jevnlig påsmurt smeltet spekk for ikke å tørke helt inn. Etter seks måneder ble det foretatt en liten prøvesmaking. 
- Da smakte de som ei vanlig pæreskinke, ikke noe spesielt i det hele tatt, sier Holmen.
- Sykt spennende
Hun forteller at skinkene som nå har hengt ett år kommer fra ekstra store dyr som har kraftige og passe fettmarmorerte skinker. 
- Det var sykt spennende da vi skulle prøvesmake etter å ha hatt skinkene til tørk i 12 måneder. Vi hadde jo ikke prøvd dette før, men etter å ha fulgt med på modningen hele året fikk vi en skikkelig god smaksopplevelse etter at tida hadde gjort sitt for å få frem den modne skinkesmaken som heller ikke skal være altfor mye salt. 
Skinkene har åpenbart falt i smak blant butikkens kunder, og etter bare få dager i disken er allerede halvparten av årets første produksjon borte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nye skinker er allerede til tørking i klimarommet til Slakteren i Søgne. (Foto: Jon Aamodt).  
Helårsprodukt på sikt
- Vi håper etter hvert at vi kan ha produktet tilgjengelig året rundt, men den første produksjonen er nok snart utsolgt. Da har vi ikke mer å tilby før sommeren. Sist sommer fikk vi saltet og hengt opp et nytt parti som vil være salgsklare til sommersesongen. Nå henger vi nye skinker til neste jul, og da skal vi i alle fall doble volumet fra i år, sier Elise Holmen til N247. 
Ny skinker er allerede hengt til tørk. Her i klimarommet til Slakteren i Søgne skal disse skinkene henge 12 måneder for å utvikle smak før de legges ut for salg. (Foto: Jon Aamodt)
Søgneskinkene som ble hengt til tørk lille julaften 2017 er nå lagt ut for salg i slagerbutikken på Lunde i Søgne. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS