Traktorvei langs Svartevann som fortsetter over til Ramsland

Vakre, majestetiske nordvestre Søgne

«Sprekere sammen med Jostein og Arnfinn»

Publisert

Hei, dere glade turgåere, nå sier vi, Arnfinn og Jostein, på’an igjen!

Snøen er gått, det drar seg mot vår, og vi drar i gang turforslagene 2024. Denne gang foreslår vi en tur langt utenfor allfarvei, og om du gjennomfører den, så vil du trolig gå god for de rosende ordene i overskriften. Turen denne gang går nemlig til et sted veldig få søgninger har vært, fjelltoppene Svartevannsheia og Galeiren, ikke langt fra den mer kjente Villeheia, nær grensa til gamle Øyslebø, nå nær grensa til Lindesnes kommune.

Forslag: Gå i klarvær, ta mobiltelefon med deg med god dekning (for å kunne ha framme kart over området på Norgeskart.no eller Ut.no. Ta kompass, mat og kaffe med samt noe varmt å sitte på. Belag deg på at turen kan ta noe tid, for det er et stykke å kjøre med bil først. Men det er ikke så veldig langt å gå, egentlig. Det er noe vått nå, jeg gikk med halvstøvler.

Om skribentene:

Arnfinn Håverstad har vært pensjonist siden 2017. Fra 1990 arbeidet han med turstinettet i tidligere Søgne kommune, et arbeid som startet med prosjektene Linnåsløypa og Kvernhusløypa. Senere kom Tinntjønnløypa, Eidsveten, Fåmyra, Linnrgrøvan, Kapelløya, Åros strandsti og flere andre prosjekt. Har for tiden en deltidsstiliing i Repstad Eiendom AS med grønnstruktur og tilrettelegging av turstinettet i Kjellandsmarka og er sammen med andre pensjonister stadig engasjert i oppgradering og vedlikehold av turstier i bydelen.

Jostein Andreassen, f. 1949 er pensjonert lærer, lokalhistoriker, forfatter med mer. Han har blant annet skrevet tre bøker om turløyper i Søgne. Den siste kom i november 2022: «25 anbefalte turløyper i Søgne». Den kan fås kjøpt på Intersport på Tangvall.

Veien dit

Du vet hvor Lysløypa på Lia/Årstøl er? Fra Repstad og nordover, ta opp den lange bakken (skilt) til venstre og kjør mot Årstøl, så forbi det gamle skolehuset på Lia, videre forbi huset på Sjustøl, langs Svemlandsvannet, forbi husene der, den gamle saga og stavbua (legg merke til ospebrettene på bua, kalt spon) og passér Lillevannet. Parkér et sted like ovenfor i en skarp høyresving i en liten oppoverbakke. Dette er altså før du ankommer husene på Heståsen. (Bonden der, Andreas Hestaasen, skjøt beviselig en jerv vinteren 1905, dette ble bekreftet av skinnhandleren i Kristiansand, jf. «Torridalsboka» 1956, s. 122).

Veien bortover mot Svemland kan være litt hullete dersom veiskrapa ikke har vært der nokså nylig. Langs Svemlandsvannet er det ikke rekkverk ut mot vannet. Det kan være skarpe svinger noen steder.

Til Svartevannsheia

Svarteheia.

Fra bilen, gå innover traktorveien mot vest. Etter kort tid ser du et stort vann, Svartevannet. Du ser holmer i vannet. Det er noen hytter/bygninger helt i østenden. Gå videre langs vannet (jfr. kartet) og følg så på noe bort fra vannet og oppover. Turforslaget sier du skal opp på den nokså bare, vide Svartevannsheia (243,6m). Her er en storslått utsikt, turen opp er nokså slak og mye «fjellterreng». Derfra kan du taturen videre utover, sørover, til fjelltoppen med det underlige navnet Galeiren (foreløpig har jeg ikke klart å tyde det, jeg får ingen hjelp av de mange ordbøkene mine, heller ikke i «spesialnavneboka» Rygh, heller ikke i gammelnorsk ordbok). Om du vil ut dit (anbefales!), så foreslår jeg at du går ned fra Svartevannsheia og så sørover på stien i dalen og så ut på Galeiren (239,6m), jfr. kartet!

Galeiren

Arnfinn var der oppe før meg, han forteller begeistret følgende fra sin tur (se billedteksten):

– Hei Jostein. Sender over et bilde fra Galeiren. Var en tur der i går med en gjeng garva turgåere. Det var tydelig å merke at gjengen ble ganske så slått ut av dette unike området på Søgnes tak. Galeiren er et flatt og vakkert fjellandskap i miniatyr. Kan ikke tenke meg et flottere innlandssted i Søgne! Utsikt i alle retninger. Kleivsetvannet mot syd og Svartevannsheia, Villeheia og fjellheimen i Åseral og Eiken mot nord. Bildet er tatt mot syd med Kleivsetvannet i bakgrunnen. Terrenget er åpent og lett og orientere seg og lett fremkommelig».

En god turvenn

Det var morsomt å komme til dette området igjen, jeg var der nå den 9. april, men ble noe overfalt av regn, dessverre. Sikten var likevel ikke så verst. Jeg har Phonero på Mobiltelefonen, fikk opp Norgeskart.no litt skiftende, best på toppene. Bør du ha Telenor, mon tro, det sies å dekke best i Søgnes innland pga. de nye mastene?

Jeg var på Galeiren for 10 år siden. På den tiden gikk jeg mye tur med Roald Ramsland. Han var fra Ramsland like vest for dette området, og traktorveien går like dit. Jeg gjorde ham mer kjent nær kysten, han lærte meg mye om Søgnes innland. Jeg husket Roald fra jeg var gutt, han leverte varer for Handelslaget på Lunde med lastebil, tror han overtok etter Torfinn Ueland fra Rogaland. Etter Roald kom Hans Lia fra Telemark. Pussig, alle tre fant seg ei jente fra Kleppland og slo seg til der. Roald viste meg også hvor hans bror hadde stukket seg vekk fra okkupasjonsmakten under krigen. Det var i Ramslands-området, i ei bortgjemt jordhytte. Roald lever ikke lenger, dessverre.

På hjemveien tok jeg ned til Holmenfossen og gamle E 39 (skilt like østenfor Svemland, se kartet). Det er en smal og kronglete vei, jeg kjørte stort sett rolig og i 2. gear.

Men den gode opplevelsen fra toppen av Galeiren sitter i en stund, det kan jeg love deg!

Se alle turforslagene fra Jostein og Arnfinn her.

Powered by Labrador CMS