Losskøyta med vann under kjølen igjen.

– En merkedag

Publisert Sist oppdatert

– I dag er det en merkedag for oss og «Losbåten Songvaar». Mandag ettermiddag skal den sjøsettes på Bredalsholmen etter fire års restaurering. Båten ble revet helt ned, bygget opp igjen etter gamle tekniker slik det ble gjort da den ble bygget på verftet i Høllen. Songvaar forlot båtbyggeriet i 1929, sier Kay Honnemyr i «Foreningen Losskøyta Songvaar» til N247 mandag formiddag.

Når den kommer endelig til Søgne er ikke helt avklart, men i følge Honnemyr blir det i sommer.

Rigg

– Nå skal vi få rigget båten i løpet av kort tid, seilene er bestilt og når alt fungerer som det skal, noe vi tror blir problemfritt setter vi kursen for Søgne. Vi er ett år forsinket fordi dekket ikke var perfekt og vi var redde for at det ville bli lekkasjer. Det blir det ikke nå for vi har bygget nytt, fortsetter han.

I prosjektet som har tatt fire år, er det gått med «uhorvelig» med dugnadstimer, men noe tall har han ikke.

Bildet er fra oktober 2022.

– Det er båtbygger Håkon Danielsen, to lærlinger og Tor Løland som har stått for mye av arbeidet samt undertegnede, fortsetter han og retter en stor takk til Bredalsholmen som har gitt plass til båten under gjenoppbyggingen.

Kay Honnemyr sammen med Filip Udø som har vært båtbyggersvenn på Losskøyta Songvaar og som tok sitt fagbrev i trebåtbyggerfaget om bord.

– Finansieringen har i stor grad kommet fra Fylkeskonservatoren, Vestenfjeldske Nykreditts Stiftelse samt Søgne og Greipstad Sparebank.

Venneforening

Trygve Langfeldt og Kay Honnemyr på Bredalsholmen ved en tidligere anledning. Det var Langfeldts far som bestilte losskøyta fra verftet i Høllen i 1926.

Det er også stiftet en venneforening som er et samarbeid mellom Søgne Kystlag, Bragdøya Kystlag, Søgne Historielag, Skolehuset Ny-Hellesund og Ny-Hellesund Vel. Honnemyr forteller at det er et godt samarbeid mellom alle de involverte, med fylkeskommunen og andre organisasjoner som bidrar på sin måte.

– Når vi kommer til Søgne blir det nok en stor merkedag. Tanken er at den kan brukes til opplæring og kulturformidling, og at båten sommerstid vil være mye i Hellesund. Vinterstid er håpet å få en trygg havn i Høllen, avslutter han.

Stor kran fra Søgne må til for å få skuta på vannet.

Les også:

Powered by Labrador CMS