Flekkerøy-jente med ei «tørrlagt sjibbu» på Lund-sida

Publisert

Her er det ingen brygge, sjøskvalp, krabbe- eller hummerteiner, og heller ingen båter fortøyd. Slik Jorunn Kristoffersen fra Flekkerøy vokste opp med og var vant til nede ved bryggekanten i skibbua på Skålevig. I fjor kjøpte hun seg en 300 kvadratmeter stor parsell nede i Kongsgård Kolonihage på Lund, eller i «Småhavene» som jo folk flest kaller dette området for. Og da snakker vi om helt tilbake til 1910.
Mye liv og røre
Før i tida var det for det meste folk fra Lunds-området som hadde fått sikret seg en liten flekk med plen her. Der ble det spadd og spadd, og folk dyrket gjerne det de ønsket å ta med seg hjem til eget bruk. Det var grønnsaker i mange varianter, og på trærne vokste det ut frukt og bær. Og her traff du gjerne naboen eller en kjenning i hagen vegg i vegg, og mange av døgnets timer ble lagt ned blant familiene som koste seg veldig når sola stod høyest på himmelen.
I området i og rundt Kongsgård var det alltid mye bevegelse. Gjerne noen år etter krigen, på den tida da kolonihagene ble populære på 1950- og 60-tallet. Her lå, og ligger fremdeles Kongsgårdheimen, A-klinikken og det nedlagte Gavveriet. Mange i godt satt alder husker sikkert den gedigne søppelplassen for byens befolkning veldig godt. Og her kom Prestebekken rennende oppe fra Gimlekoll-sida, og folk stod gjerne langs vannkanten og fisket opp en liten ørret eller to.
Veldig flott
I årene som har gått, har kolonihagene blitt så flotte og fjonge som tenkes kan. På veldig mange av de rundt 110 parsellene er det bygd opp små hytter, de største på det tillatte 15 kvadrat. Og her er det like mye liv som tidligere. Mange hager har fulgt i familiens eie, så her er det noe for både store og små. Akkurat den biten skjønner Flekkerøy-jenta veldig godt.
- Du nevnte skibbu. Jeg kaller det for «sjibu» når jeg ute på øya. Her stortrives jeg, og er her veldig mye, sier Jorunn, som har installert både kjøleskap og komfyr, og så har hun TV, og gass- og varmeovn inne i den koselige hytta.
Og et par metere til siden står det ei lita redskapsbu, videre et lite drivhus, og i resten av hagen myldrer det av blomster i langt mer enn regnbuens farger. Så har hun bær, grønnsaker og frukt så det sikkert er en fryd for øyet når det blomstrer for fullt.
Mye på Lund
Helt siden 15-årsalderen har Jorunn hatt et forhold til Lundsiden. Den gang hun begynte som frisørlærling hos «Jørn Frisør» på Rundingen. Siden den gang har hun jobbet på den siden av byen i forskjellige settinger, og har trivdes med det. Da hun fikk en sjanse til å sikre seg en parsell i fjor høst, slo hun til. Men hagen var mer eller mindre gjengrodd på den tiden, så mye arbeid ventet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jorunn stortrives i kolonihagen nede i Kongsgård. Her er hun fotografert foran den flotte hagen hun har stelt i stand. (Foto: Arild Hansen).
- Jeg har jo et par gode venninner som har hage her, og har besøkt dem mye. Her er det så sosialt som tenkes kan, så jeg var aldri i tvil da det var min tur, sier Jorunn, som har sådd veldig mye av blomstene hjemme på Sildeneset på øya, fraktet dem videre i bil, før hun har plantet dem i den nye hagen sin.
- Jeg begynte vel ikke å interessere meg så veldig for blomster før i litt voksen alder, og nå trives jeg utrolig, smiler den blide jenta fra øya, og ramser opp følgende;
Jordbær, bringebær, blåbær, solbær, honningbær, rips, druer, moreller, poteter, gresskar, agurker, tomater, og alt av salater, og sikkert litt til.
- Få nå med at hver søndag er det åpen kafé midt på dagen, og ellers i uka er portene åpne slik at folk kan ta seg en tur i blant alle de private parsellene.
Sist oppdatert 07.07.2020 klokken 16:04 av Nicolai Prebensen
Hytta er koselig, og Jorunn har alt det hun trenger på de 15 kvadratmetrene. (Foto: Arild Hansen)
Slik så hagen ut før Jorunn Kristoffersen overtok parsellen i fjor. (Foto: Jorunn Kristoffersen)
Powered by Labrador CMS